Het grote verkiezingsdebat in het Stadstheater Zoetermeer begon gisteravond technisch gezien om 19.30 uur, maar rond 20.45 uur was het merendeel van de veertien deelnemers niet langer dan een minuut aan het woord geweest. Een gortdroge openingspresentatie, een onderbroken video en de bescheiden gevulde grote zaal met maar zo'n 250 bezoekers zorgden bepaald niet voor vuurwerk.
Stroperig
LHN-lijsttrekker Hilbrand Nawijn, die het debat overliet aan 'zijn' nummer twee Mariëtte van Leeuwen, kwam tien minuten te laat binnen. Maar veel gemist had hij daardoor niet. Cor Wijn, kunst- en cultuuradviseur van overheden, sectororganisaties en culturele instellingen, zorgde met een ouderwetse diapresentatie en termen als 'beleveniseconomie' en 'culturele cyclus' voor een zeer stroperige opening. Ondertussen zaten de Zoetermeerse debaters, dicht op elkaar geplakt achter drie tafels, er wat lullig bij op het podium. In het publiek werd er gemompeld en op de telefoon gekeken.
Toen presentator Jo Weerts het stokje om 20.00 uur weer oppakte, ging er wat mis waardoor de video over Zoetermeer halverwege stopte. Weerts besloot te verwijzen naar de website waarop de video te zien is en pas daarna was er de voorstelronde van de lijsttrekkers die elk dertig seconden kregen. Naast de LHN nam ook bij de nieuwe partij Goed Zoetermeer de nummer twee deel aan het debat, Frans Muijzers, in plaats van voorman Ton Lammertink.
Stellingen
Aan de hand van drie stellingen werd er gedebatteerd, waarbij er steeds vier of vijf kandidaten naar de microfoons mochten. De stellingen;
1. Door meer te investeren in cultuur versterkt de gemeente Zoetermeer één van de belangrijkste pijlers van citymarketing.
2. De economie van de toekomst is een economie waarin het welzijn van de inwoners centraal staat en waarin cultuur niet als een luxe, maar als een levensbehoefte wordt gezien, die bovendien bijdraagt aan de economische ontwikkeling van de stad.
3. Jeugd en jongeren zijn een vergeten doelgroep. Om hen positie te geven moet er niet over, maar meer mét jeugd en jongeren worden gesproken, waarbij zij ook daadwerkelijk invloed hebben op het beleid, met beleidsruimte en middelen.
Swingen
Jan Iedema (VVD) en Marco van den Boomgaard (FVD) 'zochten' elkaar verbaal even op en hetzelfde gold voor Jeremy Mooiman (PVV) en Jordy Boerboom (GroenLinks) die vurig spraken over het al dan niet in het leven roepen van een jongerenraad in de stad. Maar echt swingen deed het verkiezingsdebat, georganiseerd door de gemeente Zoetermeer, het Stadstheater en Poppodium Boerderij, geen moment.
Daar waren de thema's van de stellingen ook niet naar- waarom werd er bijvoorbeeld niet gesproken over veiligheid, de huizenmarkt, ouderenzorg, afvalbeleid of de Wmo-wachtlijsten? - en de vele muzikale intermezzi van zangeres Joia bevorderden het tempo bepaald niet.
Het hielp ook niet dat er maar liefst veertien (!) personen waren die hun standpunten wilden etaleren en daarvoor maar tot 21.30 uur kregen. Dat de zaal waar 770 mensen in kunnen voor hooguit een derde gevuld was, kun je dan misschien geluk bij een ongeluk noemen.