VVD Zoetermeer stelt vragen over weerbaarheid gemeente

14 March 2025, 06:40 uur
Lokaal
mainImage
Digitaal Dagblad

De Zoetermeerse VVD maakt zich zorgen over de weerbaarheid van onze stad bij grootschalige en kleinschalige rampen en calamiteiten. Uit recent onderzoek blijkt dat slechts 29 procent van de Nederlanders vertrouwen heeft in de paraatheid van de overheid bij een crisis.

"Dit is zorgwekkend, zeker nu spanningen wereldwijd toenemen en de kans op noodsituaties groeit", aldus VVD-commissielid Steven Schouten die de schriftelijke vragen heeft opgesteld. "Minister Van Weel heeft recent aangegeven dat burgers zich moeten voorbereiden op minimaal 72 uur zelfredzaamheid in geval van een crisis. Tegelijkertijd blijkt uit onderzoek dat ruim 30% van de Nederlanders dit momenteel niet kan".

Dit benadrukt volgens de VVD de noodzaak van duidelijke communicatie en goede crisisvoorbereiding, zodat inwoners weten wat zij kunnen doen en wat ze van de overheid mogen verwachten. Ook in Zoetermeer moeten we hierop voorbereid zijn". 

Naast grootschalige rampen, zoals natuurrampen of pandemieën, moet Zoetermeer volgens de VVD ook voorbereid zijn op kleinere, maar impactvolle crises. Denk aan langdurige stroomuitval, problemen met drinkwatervoorziening, cyberaanvallen of tekorten in de voedselketen. Netbeheerder Stedin waarschuwde op 4 maart 2024 al voor mogelijke stroomuitval door netcongestie. Dit soort scenario’s kunnen het dagelijks leven ernstig verstoren en vereisen een goede samenwerking tussen inwoners, bedrijven en de gemeente.

Om de rol van de gemeente bij rampen en crises te verduidelijken, heeft de Zoetermeerse VVD vragen gesteld aan het college:

Wat doet de gemeente om het vertrouwen van inwoners en ondernemers te vergroten in de paraatheid en ondersteuning bij rampen? Zijn er bijvoorbeeld voorlichtingscampagnes of noodplannen?
Is de gemeente zelf voldoende voorbereid om in crisissituaties goed te blijven functioneren? Welke concrete maatregelen zijn hiervoor getroffen?
Wordt de gemeente betrokken bij landelijke beleidsvorming rondom crisisbeheersing en ontvangt zij hiervoor voldoende financiële middelen?
Wat kunnen inwoners en ondernemers concreet verwachten van de gemeente bij een crisis? Welke hulp wordt geboden?
Beschikt de gemeente over de benodigde middelen om de samenleving voldoende weerbaar te maken? Zo niet, wat moet er veranderen?

De Zoetermeerse VVD vindt dat inwoners en ondernemers moeten kunnen rekenen op een goed voorbereide gemeente die hen ondersteunt in crisistijden. Steven Schouten"" Ik kijk uit naar de beantwoording van het college. De VVD blijf zich inzetten voor een veilige en dus ook weerbare stad".