Wethouder Ter Laak (CDA) krijgt motie van afkeuring over de nachtbus

21 November 2023, 07:59 uur
Lokaal
mainImage
Ingeborg Ter Laak op een archieffoto.

In een ingelaste raadsvergadering heeft wethouder Ingeborg Ter Laak (CDA) gisteravond in de gemeenteraad een motie van afkeuring gekregen. De motie werd met 25 stemmen voor en 11 tegen aangenomen. 

De wethouder is er niet in is geslaagd om uitvoering te geven aan de motie nachtbus, de gemeenteraad is onjuist geinformeerd en ze heeft niet adequaat gehandeld. Haar beleid is dan ook afgekeurd. De fracties van D66, GroenLinks, PvdA, PVV, SP en Zoetermeer Vooruit dienden deze motie in, die later ook door VVD en de LHN werd gesteund. 

Er is nu geeist dat aan het einde van dit jaar, voor het kersreces 2023, een plan van aanpak naar de gemeenteraad gezonden wordt hoe het kan worden nachtvervoer gerealiseerd.

Ter Laak beloofde beterschap. De kritiek was echter dusdanig van de verschillende fracties dat het best bijzonder is dat Ter Laak nog altijd wethouder is. Verschillende fracties vroegen zich af waarom het allemaal mis is gegaan. Ter Laak zei niet scherp te zijn geweest en bood over veel zaken haar excuses aan.

PvdA sprak van een laatste kans. Want moties moeten worden uitgevoerd en alles moet nog voor de kerst worden geregeld. GroenLinks legde de verantwoording bij het gehele College neer. CDA bleef achter haar wethouder staan. PVV bleef er bij dat het gehele optreden van de wethouder onder de maat was. 

Ter Laak besloot zelf niet om op te stappen. Ze vindt het debat een serieus signaal.