Zoetermeer telt voortaan 146 buurten, verdeeld over 12 woonwijken, enkele bedrijventerreinen, het buitengebied en de A12-zone. Er worden wijken opgesplitst, zoals bijvoorbeeld Buytenwegh De Leyens, en er worden nieuwe wijken en buurten benoemd.
Het college heeft besloten meer, en kleinere, wijken en buurten te benoemen om beter onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende woonsituaties in een gebied. De intussen 25 jaar oude buurtindeling, was te grofmazig voor een goed zicht op de bevolkingscijfers en op bijvoorbeeld de sociaaleconomische situatie van een buurt. Bij de nieuwe indeling is er rekening gehouden met hoe de buurtnamen in de volksmond al werden gebruikt. Achterliggende gedachte is dat de gemeente onderzoek, beheer en plannen nu beter op een wijk of buurt kan afstemmen. Gestreefd is naar woonbuurten met een bevolkingsomvang tussen 250 en 2.500 inwoners. De oude indeling kende een te grove indeling die niet goed aansloot op de richtlijnen van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek).
Wijken en buurten
De wijk Buytenwegh De Leyens splitst in de wijk Buytenwegh en de wijk De Leyens. De wijk Centrum wordt opgesplitst in de wijken Stadscentrum, Dorp, Driemanspolder en Palenstein. Er komt een nieuwe wijk bij de entree van de stad. Deze wijk wordt nu 'Entree' of 'Ontwikkelwijk' genoemd, maar heeft officieel nog geen naam. Sommige delen van de stad die al bestonden, zijn ondergebracht bij een andere wijk. Bijvoorbeeld het 'Nieuwe Dorp' is van de wijk Industrieterrein ondergebracht bij de wijk Dorp. De straatnamencommissie boog zich over de namen voor de nieuwe buurten. Nieuwe buurten zijn onder andere de Waterbuurt, de Appelbuurt en de Lommerbuurt in Noordhove.
De nieuwe indeling is hieronder te zien op de kaart van Zoetermeer. De doorvoering van de nieuwe indeling in gemeentelijke systemen vindt in de loop van 2025 plaats. Dan is de indeling intussen ook overzichtelijk op de website van gemeente Zoetermeer terug te vinden.