Woningen of windmolens op grens van Lansingerland en Zoetermeer?

12 February 2024, 12:23 uur
Lokaal
mainImage
ANP

De gemeente Lansingerland wil de hulp inroepen van minister Hugo de Jonge om een conflict met de provincie Zuid-Holland op te lossen. De gemeente en de provincie verschillen van mening over de invulling van een locatie op de grens van Lansingerland en Zoetermeer. De gemeente wil daar duizenden woningen bouwen, terwijl de provincie dit als een potentiële plek voor windturbines ziet. Zuid-Holland heeft hiervoor ook nog twee andere locaties in Lansingerland op het oog.

Volgens de gemeente is door de "vastgelopen gesprekken" sprake van een "bestuurlijke impasse", staat in een brief aan het provinciebestuur. "Het sectorale belang van windenergie is voorop komen te staan en voor een inhoudelijk gesprek is geen ruimte meer. Hierdoor dreigen andere maatschappelijke opgaven of ambities terzijde geschoven te worden en worden gebieden onnodig op slot gezet."

De gemeente, die 65.000 inwoners heeft, vindt dat onafhankelijke bemiddeling nodig is. Lansingerland stelt de provincie voor een gezamenlijk verzoek hiervoor in te dienen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Demissionair minister De Jonge gaat onder meer over 'bestuurlijke verhoudingen'.