Zoetermeers Dagblad | Zoetermeerder postuum onderscheiden
mainImage

Zoetermeerder postuum onderscheiden

15 september 2021, 08:00 uur
Lokaal

Burgemeester Michel Bezuijen reikte gisteren postuum het Mobilisatie-Oorlogskruis én het Ereteken voor Orde en Vrede uit aan de nabestaanden van de heer R.J. Nolten uit Zoetermeer. Hij overleed op 7 juli 2014.

Het Ministerie van Defensie kent postuum de onderscheidingen toe aan de heer R.J. Nolten als blijk van respect en waardering voor zijn inzet onder buitengewoon moeilijke omstandigheden tijdens zijn diensttijd in het voormalige Nederlands-Indië in de periode van 1940 tot het einde van de Tweede Wereldoorlog in de Pacific.

De heer R.J. Nolten werd op 27 juli 1921 geboren in Yogyajarta (Indonesië) en diende tijdens zijn diensttijd in het voormalige Nederlands-Indië. Burgemeester Bezuijen ontving de nabestaanden van de heer R.J. Nolten op het Stadhuis voor de bijzondere uitreiking. De zoon van de heer R.J. Nolten mocht de onderscheidingen en versierselen behorende bij het Mobilisatie-Oorlogskruis én het Ereteken van Orde en Vrede in ontvangst nemen uit handen van de burgemeester.

Bijzondere onderscheidingen
Het Mobilisatie-Oorlogskruis is een Nederlandse onderscheiding, ingesteld door Koningin Juliana in 1948 en bestemd voor Nederlandse militairen en andere Nederlandse onderdanen die tussen 6 april 1939 en 3 september 1945 militaire werkzaamheden hebben verricht in het belang van het Koninkrijk der Nederlanden. De onderscheiding bestaat uit een paars/oranje lint en het versiersel uit een vierarmig bronzen kruis met op de achterzijde de tekst ‘Den Vaderlant ghetrouwe’.

Koningin Wilhelmina stelde in 1947 het Ereteken voor Orde en Vrede in. Het ereteken wordt toegekend aan de militairen van de drie toenmalige krijgsmachtonderdelen en het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger die in het toenmalige Nederlands-Indië en de aangrenzende zeegebieden tussen 3 september 1945 en 4 juni 1951 ten minste drie maanden in werkelijke dienst zijn geweest. Het ereteken is van brons en heeft de vorm van een achtpuntige kompasster.


Foto: Remco Koers