De gemeente Zoetermeer vraagt aan haar inwoners om verkeersonveilige locaties in de stad aan te wijzen. Dit om het aantal verkeersongevallen dat de laatste jaren toeneemt een halt toe te roepen.
Met behulp van de wijkprikker kunnen zij op een digitale kaart van Zoetermeer plekken 'prikken' die zij als verkeersonveilig ervaren. Het huidige verkeersveiligheidsbeleid in Zoetermeer is vastgelegd in het 'Actieplan Verkeersveiligheid 2013'.
'De maatschappij verandert, dat vraagt om nieuwe maatregelen. Er is sprake van vergrijzing, mensen worden ouder. Dit betekent dat mensen langer mobiel blijven en dat deze (kwetsbare) groep in het verkeer zal groeien', stelt de gemeente Zoetermeer. 'Naast de opkomst van de elektrische fiets zien we dat er steeds meer andere 'licht elektrische' voertuigen komen, zoals de elektrische step, scootmobiel en segway, Dit leidt tot meer verschillende voertuigen, snelheidsverschillen en de vraag: waar horen deze voertuigen thuis; op het fietspad of op de weg?'
Het veranderde verkeersgedrag speelt ook mee in de onveilige situaties die in het verkeer kunnen ontstaan. 'Onvoldoende afstand houden, geen richting aangeven, elkaar geen ruimte geven, door rood rijden of oversteken en fietsen zonder verlichting. Meer dan 95% van de verkeersongevallen is gedrag gerelateerd.'
Wijkprikker
Bewonersparticipatie is in het kader van verkeersveiligheid van groot belang, vindt verkeerwethouder Jan Iedema. "Een veilige buurt is een randvoorwaarde voor een prettige buurt. Helaas maken veel mensen zich zorgen over de verkeersveiligheid in hun buurt. Ook al is er nog nooit een echt ongeluk geweest, een verkeerssituatie kan toch onveilig aanvoelen. Daarom vragen we inwoners om ons te helpen het verkeer veiliger te maken. Als buurtbewoner weet je precies wat er speelt, want je loopt, fietst of rijdt er elke dag."
Inwoners kunnen locaties onder de aandacht brengen die zij verkeersonveilig vinden, bijvoorbeeld als voetganger, fietser of automobilist. Dat kan via de Wijkprikker op de website doemee.zoetermeer.nl/verkeersveiligheid. Reageren kan tot en met 17 februari 2022.
Vervolg
De gemeente bekijkt op welke locaties veel onveiligheid wordt ervaren. Door dit af te zetten tegen de ongevalscijfers en -locaties ontstaat er een beeld van de feitelijke en ervaren verkeersonveiligheid. Op basis van deze vergelijking kunnen nieuwe verkeersveiligheidsmaatregelen worden ontworpen en gemaakt.
Zoetermeerders kunnen verkeersonveilige plekken melden
19 January 2022, 12:54 uur
Lokaal