Zoetermeers Dagblad | Zoetermeers Buytenpark ligt er weer afvalvrij bij
mainImage

Zoetermeers Buytenpark ligt er weer afvalvrij bij

14 september 2021, 15:36 uur
Lokaal

Mountainbikers, wandelaars en vissers ruimden zaterdag 11 september gezamenlijk het zwerfafval op in het Buytenpark in Zoetermeer. De leden van GHV Groene Hart, MTB Zoetermeer en Sportief Wandelgroep Zoetermeer maken regelmatig gebruik van de wandelpaden, MTB-route en visstekken. Daarom vonden ze dat iets terug moesten doen en trokken samen het park in, zodat ook andere recreanten kunnen genieten van schone paden.

Door het Buytenpark in Zoetermeer lopen veel fiets-, wandel- en ruiterpaden. Je kunt hier ook terecht voor skiën, snowboarden en klimmen. Niet zo gek dus, dat de vrijwilligers vuilniszakken vol plastic, glaswerk en blikjes óók vijf paar ski’s vonden.

Don Braad, wandelaar en voorzitter van Sportief Wandelgroep Zoetermeer: "Het is gewoon niet aangenaam als je links of rechts rommel ziet liggen. Opruimen dus."

Samenwerken
In MTB-outfit, visvest of op wandelschoenen, trokken de sporters door het park. Arjan Blok van MTB Zoetermeer zag wel het effect van samenwerking. "Het is fijn om dit samen te doen: goed voor het wederzijds begrip én de natuur.”

Wie ook meehielp, was Marco Kraal, presentator van Vis TV op RTL7. "Steeds meer vissers komen in actie en rapen afval rond hun visstek op. Met elkaar maken we meer impact." Ton van der Spiegel, voorzitter bij visvereniging GHV Groene Hart, voegde daaraan toe. "Afval opruimen heeft een groot effect: op de flora en fauna, maar vooral op de natuurbeleving van andere recreanten."

De Buitencode
De opruimactie in Zoetermeer kon ook rekenen op de support van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU), Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN), Sportvisserij Nederland en de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS). Zij staan, samen met nog een aantal buitensportbonden en natuurorganisaties, achter de Buitencode. Vijf simpele gedragsregels, waarmee recreanten respectvol met elkaar én de natuur omgaan. Eén van die regels is: respecteer de natuur en neem je afval mee.