Zoetermeers Dagblad | Zoetermeerse autocoureur laat zich gelden
mainImage

Zoetermeerse autocoureur laat zich gelden

17 oktober 2020, 10:31 uur
Lokaal

Met twee snelste rondes, een baanrecord, twee overwinningen en een tweede plaats liet autocoureur Milan Teekens uit Zoetermeer onlangs weer zien dat hij misschien wel de voornaamste titelkandidaat is in de Mazda MX-5 Cup. Sterker nog, sinds afgelopen raceweekeinde in Zandvoort gaat hij met één punt aan de leiding van de titelstrijd.

"Ja het ging wel goed", aldus de zeventienjarige Teekens. "Elke sessie had ik het gevoel dat ik 'overspeed' had op iedereen. Ik weet elke race dat ik hem kan winnen. Dit is goed voor het zelfvertrouwen en het gevoel. Ik zit ook heel relaxed in de auto."

Opdrogende baan
Al tijdens de eerste training was Teekens de snelste. Helaas kon hij door een miscommunicatie die snelheid niet laten zien in de kwalificatie. "Er was besloten de sessie tien minuten eerder te beginnen. Toen we dat hoorden moesten we vanuit het parc fermé nog naar de pits rijden. Daar aangekomen was de sessie al zes minuten bezig. Dat was op een opdrogende baan, maar een paar minuten nadat ik op de baan was gekomen, begon het te regenen. Ik was op dat moment bijna klaar met mijn snelle ronde toen er met de rode vlag werd gezwaaid. En ik had nog geen snelle tijd staan. In de regen ben ik naar de zevende plek gereden. Heel jammer."

In race één moest Teekens als vierde beginnen als gevolg van de reversed grid-regel. "Samen met Maxime Oosten (teamgenoot, red.) controleerde ik de race. Maxime lag eerste en ik tweede, we reden samen weg. Hij kreeg helaas versnellingsbakproblemen en aan het eind werd het nog heel spannend. In de voorlaatste ronde werd ik ingehaald door Filip Wojtowicz, maar ik bleef vol doorstrijden. In de laatste ronde heb ik hem buitenom ingehaald in de Audi S-bocht en heb ik toch nog de wedstrijd gewonnen. Dat was echt heerlijk. Ik moest hem ook wel winnen. Ik had de helft van de wedstrijd aan de leiding gereden, ik wilde die niet meer uit handen geven."

Race twee werd op een natte baan verreden. Teekens startte als zevende. "Ik moest snel naar voren toe. Dat ging goed. Ik heb bij de start meteen wat mensen ingehaald en na twee ronden lag ik al derde. Ik was de hele race de snelste op de baan. Ik had ook de snelste raceronde en daar kreeg ik een punt voor. In de laatste ronde pakte ik de koppositie. Daar had ik op gewacht. Ik wist dat ik de snelste was. Ik was echt blij met mijn prestatie. Ik wist dat ik het kon, maar je moet het ook doen."

Inhaalmanoeuvres
Tijdens de derde, droge race, startte Teekens opnieuw op de zevende plaats. Na paar inhaalmanoeuvres kwam hij ook in deze race weldra op de derde plek terecht. "Maxime en ik zetten zoveel druk op Marcel Dekker dat we er allebei langsgingen." Daarna scherpte de talentvolle Zuid-Hollander zijn eigen baanrecord aan voor de MX-5 Cup: 1.53,7. "En ik had snelste ronde gereden, dus dat was nog een punt."

Precies genoeg om het weekeinde af te sluiten als leider in het kampioenschap, met het minimale verschil van een puntje. "Echt gaaf dat ik nu bovenaan sta."