mainImage

Zoetermeerse politie waarschuwt voor oplichtingstruc

6 augustus 2022, 10:15 uur
Lokaal

De politie Zoetermeer waarschuwt voor een oplichtingstruc door nepbankmedewerkers. Deze vorm van fraude is de afgelopen jaren explosief gestegen. Het aantal slachtoffers is van 2020 tot 2021 bijna verdubbeld, zo blijkt uit cijfers van de banken. 

Bij deze oplichtingstruc bellen fraudeurs mensen thuis op en doen zich voor als bankmedewerkers. De slachtoffers kunnen in het beeldscherm van hun telefoon soms het daadwerkelijke nummer van de bank zien. De oplichters hebben gedetailleerde gegevens van slachtoffers, zoals rekeningnummers. Ze maken het slachtoffer wijs dat hun bankrekening niet meer veilig is. Slachtoffers krijgen daarna de vraag om zelf hun hele banksaldo met één of meer overboekingen zogenaamd ‘veilig te stellen op een kluisrekening’. Dat is dan een rekening van de oplichter.

In andere gevallen komt er zogenaamd iemand van de bank de pinpas ‘met spoed’ bij hen thuis ophalen en wordt de pincode ontfutseld. Daarna wordt het geld snel weg gepind.

’Bespreek dit vooral regelmatig met uw ouders/grootouders. De bank zal nooit om uw pinpas/pincode vragen of u proberen over te halen om geld over te maken. CRIMINELEN WEL!!! Een oplichter kan ook aan u vragen iets te installeren op uw PC/mobiel/tablet. Dit vragen banken of andere partijen nooit’, aldus de politie Zoetermeer.

Bekijk hier tips van de politie.