Het Veiligheidsberaad wil af van vuurwerkopslagen in woonwijken. Uit onderzoek van Universiteit Twente werd duidelijk dat consumentenvuurwerk bij een brand een massa-explosie kan veroorzaken. Wanneer de vuurwerkopslagen moeten verdwijnen uit de woonwijken en hoe urgent het probleem is, kon de woordvoerder van het Veiligheidsberaad niet zeggen.
Het TV-programma EenVandaag meldt dat SP, GroenLinks-PvdA en NSC willen dat vuurwerkopslagen niet meer dicht bij huizen staan, ze ijveren voor nieuwe afstandsregels.
De SP is benaderd door omwonenden rond het plantencentrum De Driesprong aan de Vierde Stationsstraat 462 in Zoetermeer die zich grote zorgen maken over de aanvraag die de directie van de Driesprong heeft ingediend voor de bouw van een tweede vuurwerkbunker op het terrein. Als we gaan zoeken naar het besluit hierover komen we uit bij het gemeenteblad 2024, 263318 van 17 juni 2024.
De SP heeft de volgende vragen aan het college van B&W:
1. Is het niet merkwaardig dat er een vergunning wordt afgegeven voor de opslag van 10.000 kg. vuurwerk in een woonwijk. Als het niet merkwaardig is, zou ik graag een toelichting willen ontvangen.
2. Wat gebeurt er met de andere vuurwerkbunker aan de Berkelseweg 11? Blijft deze staan? Wordt de tijdelijke vergunning van deze bunker verlengd?
3. Wat is de visie van de gemeente Zoetermeer op de bouw van vuurwerkbunkers terwijl het bestuur aan de andere kant beperkende maatregelen afkondigt voor het afsteken van vuurwerk
4. Wat zijn de gevolgen van deze omgevingsvergunning voor de plannen van projectontwikkelaar Janssen de Jong om op de voormalige locatie ‘Stal Dijkshoorn’ 20 – 30 woningen te realiseren