Achttien noodverordeningen tijdens coronapandemie

28 December 2020, 15:00 uur
Politiek
mainImage

Tijdens de coronapandemie zijn er door de (plaatsvervangend) voorzitter van de Veiligheidsregio Haaglanden VRH in totaal 18 noodverordeningen uitgeschreven. Twee keer is er een wijziging gekomen op zo'n verordening, één keer is er sprake van het intrekken van een noodverordening, namelijk eind november omdat per 1 december de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 in werking is getreden.

Alle noodverordeningen van VRH-voorzitters Johan Remkes en Jan van Zanen vonden plaats op basis van aanwijzingen van de minister van Volksgezondheid, mede namens de minister van Justitie en Veiligheid. 

Dat blijkt maandag uit de verantwoording van de huidige voorzitter van de VRH, de Haagse burgemeester Jan van Zanen, over het door de veiligheidsregio gevoerde beleid gedurende de coronapandemie. 

Bij het beraad tussen de negen betrokken burgemeesters binnen de VRH, is eenmaal gevraagd om een wijziging van de voorgestelde noodverordering, zo blijkt uit de verantwoording. Dat betrof de verordening van 1 juni 2020, waarbij er door een van de burgemeesters werd gevraagd om de terrassen op buitensportlocaties, zoals van sportkantines, open te kunnen houden. Plaatsvervangend-voorzitter Johan Remkes besloot dat uiteindelijk niet te doen en alle terrassen te laten sluiten.

Uit de verantwoording, die aan alle gemeenteraden is gestuurd, blijkt ook dat er door beide voorzitters van de VRH tientallen keren een bestuurlijke maatregel is opgelegd in een van de negen gemeenten. Het meest werd een last onder dwangsom opgelegd, 42 keer, waarvan 39 in Den Haag. In Delft en Wassenaar ging het 1 keer om zijn maatregel.

Opvallend in de cijfers is het aantal keer dat er een gebiedsaanwijzing is geweest in de gemeente Westland, 14 keer. In totaal werd 29 keer zo'n maatregel opgelegd: 4 keer in Delft, 1 keer in Wassenaar, 3 keer in Leidschendam-Voorburg, 5 keer in Midden-Delfland en 2 keer in Pijnacker-Nootdorp.

In Delft werd daarnaast 1 keer een last onder dwangsom opgelegd en 1 keer een last onder bestuursdwang. In Zoetermeer werd 1 keer een last onder bestuursdwang opgelegd en 5 keer was er sprake van een persoonsgerichte aanwijzing, de enige aanwijzingen van die aard in de regio.

Opvallend dat er voor de gemeente Rijswijk geen enkele keer een bestuurlijke maatregel werd opgelegd.

Voorzitter van de VRH is de Haagse burgemeester Jan van Zanen, plaatsvervangend voorzitter is zijn Zoetermeerse collega Michel Bezuijen.