Den Haag wordt duurzamer, maar hoe is nog totaal onzeker

4 December 2020, 11:17 uur
Politiek
mainImage
Praten over duurzaamheid kan tijdens de borrel.

Den Haag gaat/moet de komende jaren verduurzamen, heeft daar ook veel geld voor uitgetrokken, maar de weg naar die duurzame stad is nog totaal onzeker. Wethouder Liesbeth van Tongeren heeft weliswaar veel plannen en ideeën, maar een meerderheid in de Haagse raad heeft daar toch wel forse bedenkingen bij. Sterker nog, niet alleen bij de plannen maar soms ook bij de wethouder zelf, of zij wel in staat is het enorm project in goede banen te leiden.

Donderdag sprake de raad tot in de late uren over de duurzaamheidsplannen van de wethouder, en dus ook van het college. De onvrede in de raad is inmiddels zo groot dat niet alleen oppositiepartijen als de SP en de Haagse Stadspartij hebben besloten eigen plannen te maken, ook de coalitiegenoot VVD kwam voorafgaande aan de commissievergadering al met een uitgebreid epistel over hoe het volgens de liberalen wel moet gaan met de 185 miljoen euro die Van Tongeren tot haar beschikking heeft.

Veel van de kritiek op de wethouder komt neer op haar vasthoudendheid wat betreft de warmtenetten, die moeten helpen alle Hagenaars in de komende jaren van het gas af te halen. Veel partijen willen af van die fixatie op de warmtenetten, zij vinden de techniek te onzeker gezien, wijzen op de weerstand bij bewoners die nu al vaak gedwongen gebruik moeten maken van de voorziening. Zij willen dat er veel meer wordt gekeken naar 'makkelijkere' manieren om de stad te verduurzamen zoals de isolatie van woningen: het werkt makkelijker, is goedkoper en is vaak erg efficiënt. 

Ook worden er steeds maar vraagtekens gezet bij het draagvlak voor de maatregelen van Van Tongeren. Zo wees Hart voor Den Haag/Groep de Mos, 'geen tegenstander van verduurzaming' geeft de fractie aan, om het totale gebrek aan steun voor maatregelen in bijvoorbeeld Statenkwartier. 

Partijen hebben ook grote twijfels bij de financiële onderbouwing door Van Tongeren.  Die zou 'ondermaats' zijn, mist een 'gezond verstand benadering', is feitelijk 'niets meer dan een bierviltjes-benadering'. Ook de wethouder zelf gaf uiteindelijk aan dat de plannen die zij heeft gepresenteerd 'nog maar een begin zijn', dat er nog 'veel moet worden uitgewerkt' en dat het college de inwoners van de stad helemaal geen maatregelen wil opdwingen maar ze 'wel keuzes wil geven'.

Dat betekent volgens haar ook dat de aan maatregelen gekoppelde bedragen nog helemaal niet vast straan, dat de raad over de 'verdeling op hoofdlijnen' gaat en die dus kan aanpassen. Dat was niet aan dovemansoren gericht, de wethouder kan binnenkort een reeks van wijzigingen van bijna alle fracties verwachten op haar voorstellen.