Een voorbeeld waarom een Wob-verzoek 'soms' uitloopt

5 November 2020, 14:36 uur
Politiek
mainImage

De gemeente is bij wet verplicht om als er een verzoek komt op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), dat binnen 4 weken af te handelen, vanaf het moment dat het verzoek is ontvangen. Door omstandigheden kan die termijn van 4 weken worden verlengd met nog eens 4 weken, maar dan moet ook aan het verzoek zijn voldaan.

Echter, dat lukt lang niet in alle gevallen, zoals ook raadsleden en andere inwoners van de stad merken die een beroep doen op de Wob. Raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag/Groep de Mos moest ook maanden wachten op de door hem op basis van de Wob opgevraagde stukken.

Tegen datzelfde probleem liep een inwoner op toen die begin januari allerlei documenten opvroeg bij de gemeente inzake de af te breken Zeewaterwarmtecentrale en het ZWKO-systeem (warmte-koude opslagsysteem in de bodem, waarin ook warmte uit zeewater wordt opgeslagen) dat ter vervanging is gebouwd.

Op vragen van raadslid Robert Barker van de Partij van de Dieren heeft het college deze week geantwoord waarom er zoveel maanden tussen het verzoek en de overhandiging van de documenten zat. "Voor dit Wob-verzoek zijn bijna 450 documenten verzameld. Elk document moet afzonderlijk door twee ambtenaren worden behandeld en beoordeeld, waarbij namen van niet publieke personen en bedrijfsgevoelige informatie onleesbaar moet worden gemaakt. Ook zijn de partijen die worden genoemd in documenten gevraagd om hun zienswijze te geven over de openbaarmaking. Vervolgens vindt een juridische toets plaats, waarna het college besluit over de openbaarmaking". 

Het college geeft Barker aan 'uiteraard te betreuren dat de indiener zo lang op de gevraagde informatie moest wachten. Het college is echter van mening dat vanwege de scope van dit Wob-verzoek de afhandeling binnen de geldende termijn niet haalbaar was, ook niet binnen de verlengde termijn. Dit is ook met de indiener van het verzoek gecommuniceerd'.

Over een door de vorige wethouder Boudewijn Revis belooft gesprek tussen hem en de bewoners over de energievoorzieningen in de wijk, zegt het college dat zowel de coronapandemie als het vertrek van Revis voor vertraging heeft gezorgd. "Met het aantreden van (Revis' opvolger) wethouder Anne Mulder kan worden gezocht naar een alternatieve vorm voor de kennismaking, rekening houdend met de coronamaatregelen", krijgt Barker te horen.