Grote instellingen moeten vrezen voor ingreep in subsidies

4 November 2020, 14:07 uur
Politiek
mainImage

Grotere Haagse kunst- en cultuurinstellingen moeten vrezen dat zij ondanks het positieve en door het college overgenomen advies van de speciale kunstencommissie toch een korting krijgen op de hen toegezegde subsidies. In de raad bestaat een meerderheid die wil dat grote organisaties geld inleveren om daarmee een groot aantal organisaties die buiten de boot vielen, alsnog subsidie toe te kennen. 

In het laatste debat ontstonden daar discussies over, omdat voor de fracties die geen voorstander zijn van een aanpassing van het advies het onder meer totaal onduidelijk is welke criteria er in het amendement van PvdA en VVD zijn gehanteerd voor hun aanpassingen. Enkele insprekers waren ook al ingegaan op de generieke korting die tonnen beschikbaar zou maken voor enkele instellingen. Zij vonden de 'solidariteitskorting' een slechte zaak, niet alleen omdat zij al een brief hadden gekregen van het college over de toegekende subsidie, maar ook omdat de korting van 'slechts' 1,5 procent voor hen veel gaat betekenen. Namelijk minder programmeringen, minder activiteiten en misschien ook wel minder personeel. Zij vinden het vreemd dat ze aan alle criteria die door de raad aan de adviescommissie zijn opgelegd hebben voldaan, maar vervolgens wel worden gekort.

Kavish Partiman, fractievoorzitter van het CDA, wees de collega's, net als wethouder Robert van Asten al eerder, op de mogelijke claims die gaan komen van partijen die nu dreigen te worden gekort en die het college onbehoorlijk bestuur kunnen verwijten. Hij wees daarbij op het juridische advies dat Van Asten naar de raad had gestuurd met die waarschuwing, waarop VVD-raadslid Det Regts wees op een advies van een door haar geraadpleegde jurist die het advies aan het college naar de prullenbank verwees. Waarschijnlijk wordt pas duidelijk welk advies inderdaad rechtsgeldig is als een van de gekorte grote organisaties de kwestie inderdaad voorlegt aan de rechter. 

De instellingen die donderdag bij de stemming over het amendement moeten vrezen voor een korting zijn het Dans- en Muziekcentrum Den Haag (Amare), het Residentie Orkest Den Haag, Het Nationale Theater, Korzo, Nederlands Dans Theater, Kunstmuseum, Haags Historisch Museum, Museon.

Met de daarnaast door de fracties uit het programma Cultuur en Bibliotheek verder opgehaalde bedrag van 400.000 euro denken zij de volgende instellingen te kunnen helpen:

Ciconia Consort 30.000 euro, Crossing Border 120.000 euro, Dutch Don’t Dance Division 200.000euro, Lonneke van Leth Dans 150.000 euro, Matangi Strijkkwartet 30.000 euro, Theater Branoul 80.000 euro, LOOS 60.000 euro, Jan Campert Stichting 10.000 euro, Theatergroep Drang 40.000 euro, Rabarber (tbv ‘de Appelloods’) 25.000 euro, AIGHT 25.000 euro, Beweigi Foundation 10.000 euro, Regentenkamer 15.000 euro, Filmhuis 22.000 euro, Another Kind of Blue 20.000 euro, Popdistrict 50.000 euro, The Grey Space in the Middle 40.000 euro, TodaysArt 46.147 euro.

Donderdag stemt de raad over deze en vele andere moties, onder meer over meer steun aan de cultuurankers, de Nieuwe Regentes, het Openluchttheater Zuiderpark en ook over een hele nieuwe manier van het verlenen van subsidies de volgende keer.