Ook osmotische energie interessant voor duurzame stad

4 December 2020, 12:27 uur
Politiek
mainImage

Osmotische energie en golfenergie kunnen in de nabije toekomst een bijdrage leveren aan de duurzame energievoorziening in Den Haag. Daarbij gaat het om circa 16.000 MWh/jaar zogeheten technisch potentieel voor een onderzocht plangebied van 1 km2.

Dat blijkt uit een zogeheten quick scan die de gemeente heeft laten uitvoeren naar aanleiding van een motie van Hart voor Den Haag/Groep de Mos over de mogelijkheden van energiewinning uit getijden. De scan geeft volgens het naar de raad gestuurde onderzoek aan dat getijdenenergie nauwelijks een bijdrage zal leveren. Voor osmose, door het mengen van zoet en zout water komen grote hoeveelheden energie vrij, ligt dat volgens de onderzoekers heel anders. Wel maken de onderzoekers daarbij de kanttekening dat met drijvende zonnepanelen op dezelfde locatie ongeveer 33.000 MWh opgewekt worden (voor zo'n 12.000 huishoudens).

Het interessante aan osmotische energie is echter volgens het rapport dat de energie gewonnen kan worden op één specifieke plek, namelijk bij de AWZI Houtrust. Mede omdat deze vorm van energiewinning nog in de demonstratiefase verkeert, kan Den Haag door het realiseren van een Blue Energy centrale de bakermat voor deze vorm van energiewinning worden stellen de onderzoekers enthousiast.

Wat betreft golfenergie blijkt dat het aanbod voor de kust met gemiddeld zo'n 3 kW/m aan de lage kant is. Omdat ook deze vorm van energie nog in ontwikkeling is kunnen de faciliteiten van de haven in Scheveningen wel een goede bijdrage leveren als test- en demonstratie locatie voor deze duurzame energievorm. De onderzoekers wijzen er op dat Den Haag nu al een rol speelt in de ontwikkeling van offshore zonneparken door de testen die Oceans of Energy voor de haven gaat uitvoeren. "Beiden technieken kennen ook veel overeenkomsten in hun toepassingsmogelijkheden in de nabije toekomst, zoals (gezamenlijke) inpassing in windparken en offshore elektriciteitsvoorziening. Beide toepassingen vergen geen uitbreiding van het elektriciteitsnet."