Uitdagingen bij Energieacademie groter dan gevreesd

21 December 2020, 15:05 uur
Politiek
mainImage

Onderzoek door een consultancybureau heeft de gemeente duidelijk gemaakt dat weliswaar de tijd rijp is voor een concept als de Stichting Energieacademie, maar dat doorgaan met de huidige opzet niet zinvol is. Daarvoor zijn niet alleen de bestuurlijke uitdagingen maar zeker ook de financiële problemen waarin de SEA verkeert te groot.

Het college praat daarom met het bestuur van de academie over de afwikkeling van de huidige opzet en kijkt samen met het consultancybureau naar een doorontwikkeling van het concept. Daarbij staat, zo liet wethouder Bert van Alphen maandag weten, 'het belang van de kwetsbare jongeren en bijstandsgerechtigden voorop'.

Uit onderzoek was al gebleken dat er meer dan begroot was uitgegeven aan zaken als huur en inrichtingskosten en andere verplichtingen die voortvloeien uit langlopende en ongunstige contracten. Het lukte het huidige bestuur niet die grote tekorten op te lossen, noch lukte het niet externe gelden aan te trekken. Het voortbestaan van de stichting kwam daardoor in gevaar, tenzij de gemeente de tekorten voor haar rekening zou nemen.

Na die constateringen gaf het college BDO Consultancy de opdracht onderzoek te doen naar de levensvatbaarheid van de SEA. De uitkomst van daarvan is heel duidelijk dat de stichting nu niet toekomstbestendig is, ondanks het feit dat er wel stappen in de goede richting zijn gezet. 

Het bureau adviseert daarom een zogeheten “on-hold” scenario waarbij zowel wordt aan een nieuwe business case (BC) als waarbij de stichting op een basisniveau doorwerkt in het belang van de kandidaten en betrokkenen. 

Want, zo meldt het college maandag, de tijd is rijp voor een concept als de Energieacademie dat aansluit op de beweging van de energietransitie. "Er is veel (toekomstig) werk in bouw en installatietechniek, en bovendien sluit het aan bij de wens en behoefte om meer praktijkgericht te scholen en leerlingen kennis te laten maken met verschillende beroepen. Ook blijkt er een gunstig investeringsklimaat rondom het thema energietransitie."