Zelfs 700 medewerkers lukt het niet stad schoon te houden

8 December 2020, 17:45 uur
Politiek
mainImage

Meer dan 700 medewerkers van de gemeente zijn dagelijks bezig de stad schoon te houden omdat 'we' allemaal graag in een stad wonen die vrij is van vuil en viezigheid. Daarom halen zij elke dag zwerfafval van de straat, van het strand en uit het vele groen dat anderen laten vallen, halen ze de illegale dumpingen op naast de containers in de stad en zorgen ze er ook nog eens voor dat 'natuurlijk' afval zoals bladeren en zand verdwijnt van de plekken waar 'we' het niet willen hebben.

En toch, ondanks die 700 mensen die elke dag de stad schoonmaken, en ondanks de 7500 afvalbakken, 6700 ondergrondse restafvalcontainers, 1000 glas-, papier-, pmd- en textielcontainers, 100 ondergrondse Gft-containers en tientallen broodcontainers in de stad, ervaren veel mensen de stad als niet schoon, of niet schoon genoeg. Want de steeds maar groeiende stad brengt ook steeds meer afval met zich mee.

Om gelijke tred te houden met die ontwikkelingen is wethouder Hilbert Bredemeijer (Buitenruimte) dinsdag gekomen met een nieuwe aanpak voor een Schone Stad 2021-2022.  Want, zo zegt hij, 'iedereen wil een schone stad. Alle inwoners, voor wie een nette buurt ook een fijne buurt is. Ondernemers, die hun brood willen verdienen in een aantrekkelijke winkelstraat en bezoekers die naar onze mooie stad komen om te genieten. Iedere dag steken daarom die meer dan 700 medewerkers de handen uit de mouwen en gelukkig doen veel mensen mee. Maar vervuilers die willens en wetens verzaken, pakken we aan.”

Naast alle containers wordt jaarlijks ook nog eens zo’n 1,4 miljoen kilo blad opgeruimd en gecomposteerd, worden de Haagse wateren niet alleen gebaggerd maar wordt ook drijfvuil, kroos en algen verwijderd, wordt het zand op de Haagse stranden gezeefd met de beachcleaners, worden de straten opgeruimd met 20 veegmachines en wordt er ongeveer 835.000 kilo aan illegaal gedumpte zakken en dozen verwijderd.

Daarnaast worden ook de Haagse burgers zich steeds meer bewust van het feit dat de overheid het niet alleen kan. “In Den Haag mogen we ons gelukkig prijzen met zo veel betrokken bewoners", aldus Bredemeijer. "Denk aan de ruim 1000 mensen die al een container hebben geadopteerd en zo de buurt schoonhouden. Of de mensen die vanaf een supboard afval uit het water vissen. En natuurlijk alle bewoners die steevast een melding maken, dat helpt enorm. Zo weten we waar we moeten zijn."

De gemeente realiseert zich dat voor het schoonhouden van de stad de 'basis' op orde zijn: containers en bakken moeten goed werken en schoon zijn, en dat afval moet op tijd wordt opgehaald. Daarom doet de onderzoek naar afvalsoorten, plekken van dumpingen, hoe vol containers zitten en het type meldingen. Per gebied wordt zo een afvalaanpak ontwikkeld. En daar waar de rommel het ergst is, maakt de gemeente ook in het weekend schoon.

Bredemeijer: “Afval op straat is een grote ergernis van bewoners. Terecht. Illegaal afval naast de container spant daarbij de kroon. In een groeiende, levendige stad is het daarom cruciaal steeds bij te kunnen sturen op overlast. Dat doen we aan de hand van meldingen en metingen gekoppeld aan strakke straatreiniging en harde handhaving. Bijvoorbeeld in burger, omdat dan de pakkans groter is. Zo pakken we de Haagse afval-hotspots aan.”