89-jarige Kurt Linder, oud-trainer van Xerxes/DHC, overleden

19 December 2022, 17:12 uur
Sport
mainImage
ANP
Kurt Linder in zijn Ajax-periode.

De Duitse voetbaltrainer Kurt Linder is op 89-jarige leeftijd overleden, meldt Ajax, de club waarvoor hij twee periodes werkte. Onder leiding van Linder veroverde Ajax in het seizoen 1981-1982 de landstitel met jonge talenten als Frank Rijkaard, Marco van Basten, Gerald Vanenburg, John van 't Schip en Wim Kieft, maar ook met de teruggekeerde vedette Johan Cruijff.

Na dat succesvolle jaar keerde de Duitser terug naar zijn familie die in Zwitserland woonde. Linder werd daar weer trainer van Young Boys. In 1988 ging hij opnieuw aan de slag bij Ajax, maar na een slechte seizoensstart nam hij al snel ontslag.

Linder werkte voor zijn eerste Ajax-periode bij de toenmalige profclub Xerxes/DHC en bij PSV. De Duitser voorkwam eind jaren 60 dat PSV degradeerde en bracht de Brabantse club weer terug richting de Nederlandse top.

Over zijn reputatie als harde en duidelijke trainer zei Linder ooit: "Ik heb de naam een harde trainer te zijn, maar dat is pas het geval als de resultaten achterwege blijven. Tot dat moment kan ik erg veel door de vingers zien, maar daarna ben ik inderdaad genadeloos. Ik ga dan zoeken naar de oorzaken en die liggen vaak voor de hand. Moeite heb ik daar absoluut niet mee, want in tegenstelling tot een speler vertegenwoordig ik de hele club, terwijl een voetballer vaak alleen in zijn eigen straatje denkt."

 


Door: ANP