15 May 2024, 08:31 uur
Sport
mainImage
ANP

ADO Den Haag heeft in de uitwedstrijd bij De Graafschap een goede uitgangspositie gecreëerd in de eerste ronde van de play-offs om promotie naar de Eredivisie. Het elftal van trainer Darije Kalezic won het duel in Doetinchem met 3-2.

De return staat zaterdag in Den Haag op het programma. De winnaar van het tweeluik treft in de halve finales de nummer 16 van de Eredivisie.

De Graafschap en ADO, de nummers 6 en 5 van het reguliere seizoen, hadden precies evenveel punten veroverd, maar ADO had een beter doelsaldo. De formatie uit Den Haag dankte de klassering vooral aan de eerste zes maanden van het seizoen, aangezien er van de laatste dertien duels slechts drie werden gewonnen.

Op De Vijverberg was ADO echter de bovenliggende partij. De ploeg was meteen een aantal keren gevaarlijk en een treffer van topscorer Henk Veerman werd afgekeurd om buitenspel. De Graafschap maakte daarna vanuit het niets de 1-0. Alexander Büttner kreeg de bal fortuinlijk voor zijn voeten en schoot hard raak. Amir Absalem bracht ADO na een half uur weer langszij met een fraaie kopbal in de verre hoek, 1-1. Onder anderen Veerman was voor rust nog dicht bij een tweede doelpunt.

De wedstrijd werd tien minuten na rust tijdelijk stilgelegd, nadat een supporter op de tribune onwel was geworden. In de tien minuten na de hervatting maakte ADO het verschil. Voormalig De Graafschap-speler Daryl van Mieghem profiteerde van een slechte terugspeelbal, waarna Alex Schalk de 3-1 binnenschoot. In de laatste minuut van de blessuretijd benutte Jeffry Fortes namens De Graafschap nog een strafschop, nadat Absalem de bal op zijn hand had gekregen.