Zoetermeers Dagblad | ADO wil met procedure schulden saneren
mainImage

ADO wil met procedure schulden saneren

3 mei 2021, 15:29 uur
Sport

ADO Den Haag is een zogenoemde WHOA-procedure gestart. Dat geeft de club met financiële problemen de mogelijkheid schulden te saneren en zo een faillissement te voorkomen.

Een rechter bepaalde vorige week dat de Chinese eigenaar van ADO nog 2 miljoen euro aan zijn club moet betalen. United Vansen kan of wil zijn verplichtingen niet nakomen. ADO voorziet dat het daardoor niet meer aan alle financiële verplichtingen kan voldoen.

ADO heeft de rechtbank verzocht om een afkoelingsperiode en de benoeming van een herstructureringsdeskundige onder de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). De WHOA-procedure biedt voor ADO Den Haag perspectief op een doorstart. In een WHOA-akkoord kan de bestaande aandeelhouder zijn rechten verliezen. United Vansen heeft ook een achtergestelde lening verstrekt, die in de WHOA-procedure geheel of gedeeltelijk kan worden weggestreept.

Een goede afloop van het WHOA-traject biedt voor ADO kansen op alternatieve financieringsvormen en geeft meer ruimte aan partijen die geïnteresseerd zijn in de overname van de aandelen van de hekkensluiter van de Eredivisie. In de WHOA-procedure wordt er van schuldeisers ook een bijdrage verwacht, met als vertrekpunt dat van de grote schuldeisers relatief het meest wordt gevraagd.

ADO kan gedurende een WHOA-procedure nieuwe afspraken maken die de continuïteit van de bedrijfsvoering kunnen waarborgen. De club zegt dat het bestaande schuldeisers niet onnodig wil benadelen.


Door: ANP | Foto: ANP