Advocaat hoopt nog steeds op ledenvergadering KNVB

1 May 2020, 13:47 uur
Sport
mainImage
ANP

Het beleggen van een ledenvergadering sectie betaald voetbal ziet advocaat Dolf Segaar nog steeds als de vriendelijke manier om promotie van Cambuur Leeuwarden en De Graafschap naar de eredivisie te bewerkstelligen. Aangezien de voetbalbond KNVB niet van plan lijkt uit eigen beweging zo'n bijeenkomst te beleggen, zijn er vier clubs nodig om die oproep bij de bond neer te leggen.

"Ik wil de clubs helpen die ledenvergadering bijeen te krijgen, maar heb wel bij de KNVB het verzoek neergelegd of de bond bereid is er een spoedeisend belang aan te geven. Als we het doen volgens het reglement, dan kan het maximaal zeven weken duren eer er zo'n ledenvergadering is. Dat vind ik te lang duren", aldus Segaar.

De advocaat heeft de juridische weg al ingezet om promotie af te dwingen. Vrijdag 8 mei dient een kort geding bij de rechtbank in Utrecht en daar zullen Cambuur en De Graafschap eisen dat de rechter het besluit van de KNVB vernietigt om de twee clubs niet te laten promoveren. De clubs stonden bovenaan in de eerste divisie met riante voorsprong op de concurrentie.

"Mijn eerste belang is dat Cambuur en De Graafschap promoveren. Wij hebben sterke argumenten om de procedure die de KNVB heeft gevolgd aan te vechten. Maar het hoeft niet ten koste te gaan van andere clubs. We zijn er niet op uit dat ADO Den Haag en RKC Waalwijk alsnog degraderen", aldus Segaar.

De manier om dat voor elkaar te krijgen is een eredivisie met twintig clubs volgend seizoen, een scenario waarvan de KNVB al eerder heeft aangegeven er niets in te zien. "Maar ik beluister dat er in de eredivisie steun is voor dit alternatief en heb gelezen dat de eerste divisie het laat onderzoeken. Het zou mooi zijn als het een breed gedragen alternatief is dat als inzet kan dienen in een ledenvergadering."