21 October 2020, 23:03 uur
Sport
mainImage
ANP
Mohammed Kudus moest zich al na 8 minuten laten vervangen met vermoedelijk een knieblessure.

Ajax heeft nagelaten om een gehavend Liverpool pijn te doen in het eerste groepsduel van de Champions League. Het elftal van trainer trainer Erik ten Hag kreeg de betere kansen maar verloor door een eigen doelpunt van Nicolás Tagliafico (0-1).

Als Ajax een keer van Liverpool had kunnen winnen, dan was dat misschien wel woensdag in een lege Johan Cruijff ArenA. De kampioen van Engeland verscheen wel gewoon met de gevreesde aanvallers Sadio Mané, Roberto Firmino en Mohamed Salah aan de aftrap. Maar het lijstje met afwezige topspelers was ook lang, met namen als Virgil van Dijk, Thiago Alcántara, Joël Matip, Alex Oxlade-Chamberlain en doelman Alisson Becker. Aanvoerder Jordan Henderson kwam pas na rust op het speelveld.

Ajax startte met Lisandro Martínez achterin en Daley Blind op het middenveld. Tegenvaller voor de thuisploeg was het snelle uitvallen van Mohammed Kudus, met vermoedelijk een knieblessure. Antony, een andere nieuwkomer in de selectie van Ajax, was er ook al niet bij. De Braziliaan haakte dinsdag al af.

Ook zonder Kudus en Antony kreeg Ajax de beste kansen. Quincy Promes, ingevallen voor Kudus, schoot de bal van dichtbij op doelman Adrian. Dusan Tadic dacht de keeper van Liverpool met een lobje te verschalken, maar Fabinho gleed de bal nog net uit het doel. Liverpool was dreigend als het kon counteren, maar had een gelukje nodig om op voorsprong te komen. Mané passeerde Perr Schuurs in de 35e minuut alsof hij er niet stond, maar leek ver naast te schieten. De ongelukkige Tagliafico werkte de bal echter in eigen doel.

Davy Klaassen was in de openingsfase van de tweede helft dichtbij de gelijkmaker. Hij schoot hard op de paal. Promes zag even later zijn inzet gekeerd door doelman Adrian. Liverpool leek even te wankelen. maar trainer Jürgen Klopp durfde het aan om na een uur zijn topaanvallers Mané, Firmino en Salah naar de kant te halen. Hij wilde zijn sterspelers kennelijk sparen met een overvol programma in aantocht. Toch treft Liverpool zaterdag met Sheffield United niet de sterkst mogelijke tegenstander in de Premier League.

Ajax wist in het laatste half uur het wisselbeleid van trainer Klopp niet af te straffen, met aanvallend ingestelde invallers als Jurgen Ekkelenkamp, Zakaria Labyad, Klaas-Jan Huntelaar en Lassina Traoré. Georginio Wijnaldum, die de hele wedstrijd voor Liverpool speelde, was met een kopbal nog dichtbij de 0-2. Ekkelenkamp schoot namens Ajax in blessuretijd nog in kansrijke positie over.