De Mos: Voetbal zónder publiek is geen optie

8 April 2020, 18:56 uur
Sport
mainImage
ANP
Richard de Mos.

In navolging van burgemeester John Jorritsma van Eindhoven, die een stokje wil steken voor het uitspelen van en competitie en en zegt dat PSV absoluut niet voor 1 juni mag beginnen met trainen, laten Hart voor Den Haag raadsleden Richard de Mos en Nino Davituliani weten de opvattingen van de burgervader uit de lichtstad te delen. “Voetbal staat niet boven de wet. Trainingen worden met 25 man gehouden en zijn een samenscholing. We treden hier tegenop en moeten er, vanwege het beschermen van onze gezondheid, voor zorgen dat het voetbal geen status aparte krijgt”, aldus beide raadsleden. 

“Wij roepen Remkes op om richting de KNVB een helder statement te maken, dat luidt: ‘Zolang de coronamaatregelen gelden wordt er niet gevoetbald in Den Haag, ook niet zonder supporters. Het voetbal is er voor hen en bovendien heeft Onze Trots juist nu een vol stadion keihardnodig’”, aldus De Mos en Davituliani, die pleiten voor het scenario waar de Eredivisie volgend jaar uit 20 clubs bestaat, waarbij de huidige nummers 1 en 2 uit de Eerstedivisie wel promoveren en de huidige nummers 17 (ADO) en 18 in de Eredivisie blijven. 

Naast de gezondheidsoverwegingen vinden De Mos en Davituliani dat voetbal zónder publiek geen optie is; zeker niet omdat ADO gezien haar klassering op de ranglijst de 12e man nu meer dan ooit nodig heeft. 

Overeenkomstig Artikel 30 van het Reglement van Orde stellen de leden De Mos en Davituliani vragen aan de voorzitter van de Haagse gemeenteraad: 

1) Bent u bekend met het bericht “Burgemeester Eindhoven is duidelijk; Wat de KNVB ook wil, het gebeurt niet”! (1) 

2) Deelt u de mening dat voetballen - ook zonder publiek - gezien mag worden als een samenscholing en derhalve vanwege de coronamaatregelen niet plaats mag vinden? Zo ja, wilt u de KNVB duidelijk maken dat er gedurende coronamaatregelen in Den Haag niet wordt afgetrapt? 

3) Deelt u voorts de mening dat naast de gezondheidsoverwegingen, de volgende overwegingen om het voetbal te verbieden ook mee zouden moeten spelen: a) het betaald voetbal is er voor de supporters; zonder hen geen voetbal; b) gezien de lage klassering van ADO heeft OnzeTrots juist nu een vol stadion nodig; het spelen zonder 12e man is daarbij een vorm van competitievervalsing. Graag een toelichting