Eerste ontmoeting tussen Nederland en Turkije op eindtoernooi

5 July 2024, 09:11 uur
Sport
mainImage
ANP

Het Nederlands elftal en Turkije staan zaterdag in Berlijn voor het eerst tegenover elkaar op een eindtoernooi. Beide landen troffen elkaar wel in kwalificatiewedstrijden voor het WK en EK en in vriendschappelijke wedstrijden.

Van de veertien vorige ontmoetingen won Oranje er zes, Turkije vier en vier duels eindigden onbeslist. De meest recente ontmoetingen waren in de kwalificatie voor het WK van 2022. Turkije won in maart 2021 met 4-2 in Istanbul, mede door drie treffers van voormalig Fortuna-speler Burak Yilmaz. In september van dat jaar was Oranje in de Johan Cruijff ArenA met 6-1 te sterk en scoorde Memphis Depay drie keer.

Bondscoach Ronald Koeman deed als speler mee in de twee kwalificatiewedstrijden tegen Turkije voor het WK van 1994. Oranje won beide ontmoetingen, in Istanbul en Utrecht, met 3-1.

Montella

Vincenzo Montella, de huidige bondscoach van Turkije, voetbalde in het seizoen 2002/2003 bij AS Roma. In de tweede groepsfase van de Champions League viel hij in de twee wedstrijden tegen Ajax in. Koeman was toen trainer van de Amsterdammers. In Rome werd het 1-1 en Ajax won in Amsterdam met 2-1.

Montella maakte ook deel uit van de Italiaanse selectie die op het EK van 2000 in de halve finales van Oranje won. Hij kwam in dat duel niet in actie.
 

 


Door: ANP