Sport
mainImage
ANP
Arne Slot.

Feyenoord heeft in De Kuip de kans laten liggen om in ieder geval voor even aan kop van de Eredivisie te komen. De ploeg van trainer Arne Slot kwam tegen Fortuna Sittard niet verder dan 1-1. De Limburgse club is onder leiding van de nieuwe trainer Júlio Velazquez nog altijd ongeslagen in de Eredivisie en pakte 11 punten in de vijf duels met de Spanjaard op de bank.

Feyenoord speelde lang niet zo overtuigend als vorige week in Alkmaar, toen het AZ de eerste nederlaag van het seizoen toebracht (1-3). De thuisclub had in De Kuip veel meer balbezit dan Fortuna Sittard, maar deed daar vooral voor rust weinig mee. Feyenoord kwam in de eerste 45 minuten niet verder dan een slap schot van aanvoerder Orkun Kökcu in de handen van doelman Ivor Pandur en een inzet van Dávid Hancko, die door de Kroatische keeper tot hoekschop werd verwerkt. Slot greep in de rust in en voerde maar liefst drie wissels door.

Die omzettingen hadden vrijwel direct effect, al kreeg Feyenoord wel wat hulp van George Cox. De linksback van Fortuna onderschepte vlak voor het strafschopgebied de bal, maar zag zijn slalom tussen drie Feyenoorders door resulteren in balverlies. Javairô Dilrosun profiteerde en schoot de bal met de buitenkant van zijn linkervoet langs Pandur.

Het betekende de 1-1, want de Limburgers waren al vroeg in de wedstrijd op voorsprong gekomen via Iñigo Córdoba. Na balverlies van Kökcü besloot Burak Yilmaz maar eens uit te halen. Het schot van de Turkse spits belandde via twee Feyenoorders voor de voeten van Córdoba, die doeltreffend uithaalde: 0-1. Het betekende de eerste tegentreffer van Feyenoord dit seizoen voor eigen publiek in de Eredivisie.

Fortuna Sittard verdedigde compact en probeerde er af en toe uit te komen. Uit zo'n uitbraak kreeg Yilmaz kort voor rust een flinke kans. De Turk werd de diepte in gestuurd door Oguzhan Özyakup en wist Gernot Trauner voor te blijven, maar hij schoot de bal in het zijnet.

Met Danilo, Patrik Walemark en Marcos López voor Santiago Giménez, Jacob Rasmussen en Marcus Pedersen kwam Feyenoord direct na rust op gelijke hoogte. Het lukte de ploeg van Slot echter maar niet om op voorsprong te komen. De grootste kans was voor de eveneens ingevallen Igor Paixão, die op aangeven van Walemark helemaal vrij voorlangs kopte.