Feyenoord verspeelt voorsprong (1-1) en wacht zware taak in Rome

15 February 2024, 21:09 uur
Sport
mainImage
ANP

Feyenoord is redelijk ver verwijderd van een plek in de achtste finales van het toernooi om de Europa League. Het elftal van trainer Arne Slot slaagde er in eigen stadion niet in te winnen van AS Roma: 1-1. De beslissing valt volgende week in Italië.

Een klein jaar geleden was Feyenoord in De Kuip nog wel te sterk voor AS Roma, toen in de kwartfinales van de Europa League (1-0). Voldoende voor een plaats bij de laatste vier was dat niet. Feyenoord verloor in Rome na verlenging met 4-1.

Dit keer was er vooraf niet heel veel reden tot optimisme bij de regerend landskampioen. Topscorer Santiago Giménez is pas net hersteld van een kuitblessure en begon op de reservebank. De Japanner Ayase Ueda startte, net als zondag tegen Sparta, als spits. Verdediger Lutsharel Geertruida is ziek en ontbrak in de selectie, net als de geblesseerden Justin Bijlow, Quinten Timber, Gernot Trauner en Thomas van den Belt. Aanvaller Alireza Jahanbakhsh was ook niet op tijd fit om mee te doen.

De gehavende thuisploeg moest het initiatief in de beginfase aan AS Roma laten. De huidige nummer 6 van Italië kreeg enkele mogelijkheden. Aanvoerder Dávid Hancko voorkwam een doelpunt met zijn hoofd. Timon Wellenreuther bleek opnieuw een uitstekende vervanger van de geblesseerde Justin Bijlow. De Duitser redde op een kopbal van Romelu Lukaku.

Feyenoord kwam halverwege de eerste helft beter in de wedstrijd. De eerste kans voor de Rotterdammers, in de 21e minuut, leek direct een doelpunt op te leveren. Igor Paixão zag de bal net naast de verkeerde kant van de paal gaan.

Een afstandsschot van de Argentijn Leandro Paredes ging, via de vingertoppen van Wellenreuther, in de 40e minuut tegen de lat. Feyenoord had in de blessuretijd van de eerste helft wel succes. De vrijstaande Paixão kopte raak uit een voorzet van linksback Quilindschy Hartman: 1-0.

Het eerste kwartier na rust gebeurde er voor beide doelen weinig, al was Feyenoord dreigender. Slot bracht na een uur spelen Giménez en Ondrej Lingr in de ploeg voor Ueda en Yankuba Minteh. AS Roma koos op datzelfde moment voor invaller Stephan El Shaarawy.

Op aangeven van Leonardo Spinazzola kopte Lukaku halverwege de tweede helft de gelijkmaker binnen. De Belgische spits troefde Hancko vrij eenvoudig af (1-1). Een slotoffensief van Feyenoord, waar de 17-jarige Givairo Read als invaller debuteerde, leverde niets meer op.