Geflatteerde nederlaag voor ADO Den Haag

24 February 2019, 14:27 uur
Sport
mainImage
Orange Pictures

ADO Den Haag begon met een 1-0 voorsprong op eigen veld goed tegen Ajax, maar in de tweede helf ging het mis. De nummer twee van de eredivisie zegevierde met 5-1 en heeft in 23 competitiewedstrijden nu al 82 keer gescoord.

De ruime zege liet zich voor rust niet voorspellen. Ajax leek aanvankelijk weinig geleerd te hebben van het recent verloren uitduel met Heracles (1-0). ADO zette de bezoekers niet zo overtuigend onder druk als de club uit Almelo, maar Ajax opende traag en slordig, met veel te veel balverlies als gevolg.

Ajax startte voorin met Dusan Tadic, Kasper Dolberg en David Neres. Hakim Ziyech verhuisde naar het middenveld en dat ging weer ten koste van een basisplaats van Lasse Schöne. Opvallend was dat de Amsterdammers gevaarlijk werden als Daley Blind mee naar voren ging. Neres verzuimde de score te openen op aangeven van de centrumverdediger.

Niet Ajax, maar ADO nam na 37 minuten de leiding. Nasser El Khayati kreeg na een snel genomen hoekschop alle ruimte om raak te schieten. De beste speler van de thuisploeg is met dertien treffers en vijf assists betrokken bij liefst achttien van de 32 doelpunten van ADO. Het antwoord van Ajax liet nog geen 3 minuten op zich wachten. Opnieuw trok Blind mee naar voren en nu schoot Donny van de Beek wel raak.

Ajax ging zelfs met een voorsprong rusten omdat arbiter Jeroen Manschot op advies van de videoscheidsrechter nog eens ging kijken of Kasper Dolberg was gevloerd door Aaron Meijers. Manschot floot alsnog voor een strafschop, die Tadic benutte. Eerder in de wedstrijd wees de scheidsrechter niet naar de stip toen doelman Robert Zwinkels een overtreding leek te maken op Frenkie de Jong.

Na rust oogde ADO vermoeider en vermoeider. De thuisploeg zette nauwelijks druk meer en liet zich wel heel eenvoudig naar een ruime nederlaag spelen. Door Ziyech (twee doelpunten) en Dolberg liep Ajax uit naar 5-1.