Sport
mainImage
ANP
Sifan Hassan.

Sifan Hassan heeft op de laatste atletiekdag van de Olympische Spelen in Tokio haar tweede gouden medaille veroverd. De 28-jarige atlete zegevierde in de finale van de 10.000 meter: 29.55,32. Ze won de medaille een dag na de finale van de 1500 meter, waarin ze het brons pakte. Eerder in het toernooi greep ze het goud op de 5000 meter.

Achter Hassan werd Kalkidan Gezahegne uit Bahrein tweede (29.56,18) en de Ethiopische Letesenbet Gidey derde (30.01,72). Hassan plaatste haar beslissende aanval in de laatste ronde.

De Nederlandse atlete was de eerste die de 1500, 5000 en 10.000 meter combineerde op een Olympische Spelen. Ze voltooide die unieke trilogie met drie medailles. Alleen Fanny Blankers-Koen behaalde meer olympische medailles voor Nederland in de atletiek. Zij won vier keer goud op de Spelen van Londen in 1948.

Hassan draagt zondag bij de sluitingsceremonie de Nederlandse vlag.