6 August 2021, 16:58 uur
Sport
mainImage
ANP

Sifan Hassan heeft op de Olympische Spelen haar tweede medaille veroverd, maar het is geen gouden geworden. Ze veroverde het brons in de finale van de 1500 meter.

De 28-jarige atlete moest in het Olympisch Stadion het goud laten aan de Keniaanse Faith Kipyegon, die haar olympische titel op deze afstand prolongeerde. De Britse Laura Muir finishte ook nog voor de Nederlandse en kaapte het zilver weg.

Eerder won Hassan goud op de 5000 meter. Toen had geen van de andere finalisten een antwoord op de versnelling van de Nederlandse in de slotronde. In de finale van de 1500 meter liep het anders.

Hassan nam al na 200 meter, bewust zei ze later, de koppositie en bepaalde het tempo. Dat was een ongewone aanblik, want meestal loopt ze de eerste rondjes achterin. Kipyegon volgde haar spoor. In de laatste ronde bleek de Keniaanse over de sterkste benen te beschikken. Ze ging over Hassan heen, die niet kon volgen en voor het uitkomen van de laatste bocht ook nog werd ingehaald door Muir. Kipyegon finishte in 3.53,11, Muir noteerde 3.54,50 en Hassan klokte 3.55,86.

Hassan, die ook met brons erg blij was, loopt zaterdag opnieuw een finale. Dan gaat ze voor goud op de 10.000 meter. Ze is de eerste atlete die de loopafstanden 1500, 5000 en 10.000 combineert op de Spelen.