Is de kampioenstitel in de Eredivisie nog mogelijk voor Feyenoord?

17 February 2024, 21:22 uur
Sport
mainImage
Unsplash

Zou de kampioen van de Eredivisie 2022-2023 zijn titel kunnen verlengen in 2023-2024? Wiskundig zou dit nog kunnen. Maar kan het ook in realiteit? We onderzoeken het in deze blog. We nemen een kijkje naar wat het seizoen tot nu toe betekende, en wat we nog kunnen verwachten voor de laatste wedstrijd op 19 mei wordt afgefloten.

Hoe staat het vandaag met de Nederlandse Eredivisie?
Als we de bookmakers mogen geloven zijn de kansen op een kampioenstitel voor Feyenoord zo goed als onbestaande. Als je ziet dat bij het wedden Feyenoord genoteerd staat met 19 tegenover een notering van 1.02 voor PSV lijkt het een uitgemaakte zaak.
 
Ook voetbalanalisten zijn het eens dat de kampioenstitel dit seizoen al heel vroeg bekend is. Koploper PSV heeft er dan ook een ongelooflijk parcours opzitten. Op een haar na werd een record gemist en een mijlpaal bereikt in het Nederlands voetbal. Op 21 januari werd de overwinningsreeks van PSV gestopt door Othman Boussaid van Utrecht. Hij scoorde de gelijkmaker tegen PSV, en dat werd meteen ook de eindstand. De reeks van 18 overwinningen op rij sinds de start van de competitie werd onderbroken.
 
Maar het neemt niet weg dat de ploeg van Philips eenzaam aan de top staat met 52 punten en 18 wedstrijden gewonnen uit 19, onderbroken door een gelijkspel.

En wat met Feyenoord?
Niet dat het niet halen van dit opmerkelijk overwinningsrecord de redding van Feyenoord betekende. De Rotterdammers kijken tegen een achterstand van 12 punten aan met nog 14 wedstrijden te spelen. Een rekensom leert dat als Feyenoord iedere wedstrijd die moet komen zou winnen, ze uiteindelijk op de eerste plaats kunnen eindigen. Maar PSV speelt natuurlijk ook nog mee. En in de vorm dat ze dit seizoen alles aan diggelen schoppen lijkt die droom voor Feyenoord niet erg reëel te zijn.
 
Twente volgt op 5 punten. Een redelijk comfortabele situatie om aan de tweede speelronde te beginnen. Maar toch ook niet genoeg voorsprong om comfortabel achterover te leunen. Al moet wel gezegd worden dat de Tukkers geen vliegende start nemen na de winterstop.
 
Op plaats vier staat AZ, maar die worden in de nek geademd door Ajax. Het team dat voor de verrassingen zorgt van seizoen 2023-2024 in de Eredivisie. Dat team stond in oktober op de degradatieplaats, en sluit nu aan bij de top vier van de competitie. En ze lijken zelfs niet de intentie te hebben om het bij die vijfde plaats te houden. Met slechts 1 punt achterstand op AZ, lijkt Europees voetbal voor de Amsterdammers weer echt reëel te worden.
 
Feyenoord zal zich ook moeten bezinnen over de aanpak van het tweede deel van de competitie. Twente nam geen superstart, maar dat deden de Rotterdammers evenmin. Op de 9 punten die na de winterstop te verdienen waren werden er maar 4 binnengehaald. PSV scoorde er tijdens evenveel wedstrijden 7. Dat betekent dat de kloof vergroot in plaats van gedicht te worden.
 
We kunnen wel zien dat er door de club inspanningen worden gedaan. Net voor de transferperiode afgesloten wordt doet technisch directeur Dennis te Kloese er alles aan om nog een jong supertalent aan te trekken. Het betreft de Uruguayaan Luciano Rodríguez. De rechterspits van Liverpool FC Montevideo zou zeker een welkome versterking zijn voor het aanvalsveld van Feyenoord.
 
Er staan in ieder geval nog enkele mooie voetbalmomenten op het programma voor de supporters van Feyenoord. Ze spelen nog tegen AS Roma de 16de finale van de Europa League en tegen de achtervolger AZ de kwartfinale voor de beker van de KNVB.
 
Toch nog kampioen of een verloren droom?
Als we heel eerlijk moeten zijn, geven we Feyenoord dit jaar niet echt veel kans om met de tweede opeenvolgende titel terug naar de Kuip te keren. Het zal zelfs opletten zijn om de tweede plaats te behouden. Twente volgt kortbij en Ajax is op het oorlogspad. Het belooft in ieder geval nog een boeiende competitie te worden.