Jens Toornstra keert na acht jaar Feyenoord terug bij FC Utrecht

23 August 2022, 20:51 uur
Sport
mainImage
ANP
Jens Toornstra.

Jens Toornstra verlaat Feyenoord na acht jaar en keert terug bij FC Utrecht. De 33-jarige middenvelder rondde dinsdag zijn overstap van De Kuip naar stadion Galgenwaard af. Toornstra speelde ruim driehonderd wedstrijden voor Feyenoord en was daarin goed voor 65 doelpunten en 62 assists, maar hij kon dit jaar onder trainer Arne Slot niet meer rekenen op een basisplaats.

De Zuid-Hollander voetbalde eerder al anderhalf jaar bij FC Utrecht. Die club haalde Toornstra begin 2013 weg bij ADO Den Haag en verkocht hem in de zomer van 2014 voor 3,5 miljoen euro aan Feyenoord. De middenvelder was in Rotterdam jarenlang een vaste waarde. Toornstra had met veertien doelpunten een belangrijk aandeel in het behalen van de landstitel in 2017.

De viervoudig international van Oranje won met Feyenoord ook twee keer zowel de KNVB-beker als de Johan Cruijff Schaal. Afgelopen seizoen bereikte de Rotterdamse club de finale van de Conference League, waarin AS Roma met 1-0 te sterk was.

Slot benoemde Toornstra vorig jaar tot aanvoerder, maar de multifunctionele middenvelder - die ook wel eens als rechtsbuiten werd opgesteld - raakte in de tweede seizoenshelft zijn basisplaats kwijt. Feyenoord trok deze zomer onder anderen de middenvelders Quinten Timber en Sebastian Szymanski aan, waardoor het uitzicht van Toornstra op speeltijd nog minder werd. Hij fungeerde in de eerste drie competitiewedstrijden als invaller. Hoewel Toornstra eind vorig jaar zijn contract verlengde tot de zomer van 2023 en Slot hem graag wilde behouden, laat Feyenoord hem vanwege al zijn verdiensten transfervrij overstappen.

"Jens is een directe kwaliteitsimpuls voor onze selectie", zegt technisch directeur Jordy Zuidam van Utrecht, dat tegenvallend begon aan het seizoen met 2 punten uit drie wedstrijden. Toornstra kan zondag tegen Ajax zijn rentree maken in De Galgenwaard.

De middenvelder sprak eerder met de clubleiding van Feyenoord af dat hij na zijn actieve carrière een andere functie krijgt in Rotterdam. "Dat blijft de bedoeling, daar verandert echt niks aan door zijn vertrek, maar dat komt allemaal later wel", zegt algemeen directeur Dennis te Kloese.

 


Door: ANP