Jong Oranje moet nu dinsdag winnen van Hongarije

27 March 2021, 23:12 uur
Sport
mainImage
ANP
Kluivert (midden): enige doelpunt

Jong Oranje moet dinsdag op het Europees kampioenschap voetbal van het al uitgeschakelde Jong Hongarije winnen om de kwartfinales te bereiken. Na het gelijkspel tegen de leeftijdsgenoten van Roemenië (1-1), eindigde ook de tweede groepswedstrijd tegen Jong Duitsland onbeslist: 1-1.

Duitsland en Roemenië leiden na twee speelronden in groep A met 4 punten. Nederland heeft 2 punten. Een zege met twee doelpunten verschil tegen Hongarije volstaat sowieso voor het elftal van bondscoach Erwin van de Looi en de kans is groot dat ook een overwinning met één treffer verschil genoeg is.

Sven Botman en Cody Gakpo keerden tegen de Duitsers terug in het basiselftal. De verdediger van Lille en aanvaller van PSV startten woensdag in het openingsduel met de Roemenen (1-1) nog op de bank omdat ze pas net hersteld zijn van blessures.

De basisplek van Botman ging ten koste van Deyovaisio Zeefuik. Jordan Teze, tegen Roemenië nog centrale verdediger, verving Zeefuik als rechtsback. Gakpo startte in de plaats van AZ-spits Myron Boadu. Van de Looi voerde nog een derde wissel door. Controlerende middenvelder Ludovit Reis werd geslachtofferd en vervangen door Abdou Harroui.

In de door corona lege MOL Arena Sosto wist Jong Oranje niet heel veel te creëren. Het duurde tot de 36e minuut voor de eerste kans viel te noteren. Na een voorzet van Gakpo kopte Dani de Wit de bal tegen de paal.

Jong Oranje was ruim daarvoor Noa Lang al kwijtgeraakt. De aanvaller van Club Brugge liep een knieblessure op en moest zich laten vervangen door Ferdi Kadioglu van Fenerbahçe. Nog voor de rust liep de ploeg van Van de Looi tegen een tweede tegenvaller aan. Aanvoerder Teun Koopmeiners kreeg net als woensdag tegen Roemenië een gele kaart en is geschorst voor de laatste groepswedstrijd tegen de Hongaren.

Van de Looi hield in de tweede helft vast aan zijn systeem zonder echte spits en liet Boadu en Ajacied Brian Brobbey nog op de bank zitten. Jong Oranje kreeg hulp uit onverwachte hoek. De Duitse doelman Finn Dahmen verwerkte een terugspeelbal helemaal verkeerd. Justin Kluivert kon de bal in de 48e minuut aannemen en in het lege doel schuiven: 0-1.

Jong Oranje bleef na die treffer aanvankelijk vrij eenvoudig overeind, maar in het laatste kwartier nam de druk op het doel van Kjell Scherpen toe. Na een voorzet vanaf rechts werkte Lukas Nmecha de bal in de 84e minuut binnen: 1-1.