Zoetermeers Dagblad | Kelderman behoudt leiderstrui in Giro
mainImage

Kelderman behoudt leiderstrui in Giro

Kelderman
23 oktober 2020, 18:31 uur
Sport

Wielrenner Josef Cerny heeft de negentiende etappe van de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. Het peloton kwam binnen op bijna twaalf minuten. De leiderstrui blijft om de schouders van de Nederlander Wilco Kelderman, die een voorsprong van 12 seconden verdedigt op zijn Australische ploeggenoot Jai Hindley en 15 seconden op de Brit Tao Geoghegan Hart.

De Tsjechische renner Josef Cerny van CCC was de beste uit een kopgroep in de ingekorte etappe van 124,5 kilometer van Abbiategrasso naar Asti. Achter Cerny, die solo aankwam, werd de Belg Victor Campenaerts tweede en de Italiaan Jacopo Mosca derde.

Cerny maakte deel uit van een kopgroep van veertien renners met daarin Etienne van Empel. Die hadden een ruime voorsprong op het peloton met rozetruidrager Wilco Kelderman.

De Giro-etappe zou aanvankelijk van start gaan in Morbegno, maar werd fors ingekort na protest van de renners. Die zagen het niet zitten om in de stromende regen een vlakke rit van liefst 258 kilometer af te leggen en wilden niet van start gaan in Morbegno.

Meteen bij de start kozen drie renners de aanval, Campenaerts, Cerny en de Zwitser Simon Pellaud. Zij kregen gezelschap van elf andere renners. De Tsjech ontsnapte in de slotfase uit een groepje van zes dat zich had losgemaakt van de andere vluchters en hield knap stand in de laatste 20 kilometer. De achtervolgers zagen Cerny rijden, maar kregen een gaatje van zo'n twintig seconden niet dicht.

Zaterdag volgt de laatste bergetappe. De beklimmingen van de Agnello en de Izoard zijn geschrapt wegens coronamaatregelen in de Franse regio Hautes-Alpes, waar het peloton zou passeren. Nu wordt er op Italiaans grondgebied drie keer naar Sestriere geklommen.


Foto: ANP