Zoetermeers Dagblad | Kunstwerk voor dorp van Evert van Benthem
mainImage

Kunstwerk voor dorp van Evert van Benthem

Evert van Benthem
16 november 2020, 23:16 uur
Sport

Het Overijsselse plaatsje Sint Jansklooster krijgt een kunstwerk als aandenken aan dorpsgenoot en tweevoudig winnaar van de Elfstedentocht Evert van Benthem. Dat zegt voorzitter Marleen Pol van Plaatselijk Belang Sint Jansklooster - Heetveld na een bericht hierover van RTV Oost.

Van Benthem won in 1985 de dertiende editie van de Elfstedentocht. Ook de editie in 1986 won hij de Tocht der Tochten. "In 2021 is het precies 35 jaar geleden dat Van Benthem voor de tweede keer won. Dat is een goed moment om er eindelijk iets mee te doen. Hij heeft heel veel betekend voor ons dorpje. Hij heeft het echt op de kaart gezet", aldus Pol.

Volgens haar komt er geen echt standbeeld van Van Benthem, maar een uniek kunstwerk, waarin de schaatser is te herkennen, maar dat ook verwijst naar onder meer de Friese Elfstedentocht. "Er is nog niet veel over te zeggen hoe het er precies uit gaat zien", aldus Pol. Het aandenken wordt gemaakt door kunstenaar Albert Weijs die ook uit Sint Jansklooster komt.

De schaatser zelf woont tegenwoordig in Canada en is op de hoogte van het plan. Het is de bedoeling dat hij volgend jaar aanwezig is als het kunstwerk wordt onthuld, aldus Pol.