Lammers laat ook publieke opinie meespelen bij GP

27 April 2020, 13:35 uur
Sport
mainImage
ANP

Voor Jan Lammers veranderde er weinig na de melding van de organisatoren het seizoen in de Formule 1 te willen beginnen op 5 juli in Oostenrijk. Daarna zouden er tot begin september races in Europa moeten worden gehouden, een termijn die de Grote Prijs op Zandvoort misschien nog mogelijk maakt. Tot 1 september zijn publieksevenementen in Nederland vanwege de coronacrisis verboden.

"Het zou dan inderdaad begin september moeten gebeuren", zegt Lammers, directeur sportief van de Dutch Grand Prix. Hij zei eerder al te vrezen dat de GP van Nederland pas volgend jaar zijn terugkeer kan vieren. "Was er nu gezegd dat de laatste race in Europa uiterlijk 30 augustus zou moeten plaatsvinden dan was het er zeker niet van gekomen. Nu blijven we mogelijkheden onderzoeken waarbij uiteraard besluiten van het kabinet leidend zijn, maar ook het sentiment van het publiek. Staan ze open voor een wedstrijd zonder publiek of is uitstel tot volgend jaar een betere optie voor de racefans?"

Voorlopig denkt Lammers dat het sentiment over de keuze tussen een grand prix zonder publiek of uitstel, bij de eerste optie ligt. "En als het publiek ervoor openstaat, staan wij dat ook", zegt Lammers. De kosten die het rijden zonder publiek met zich meebrengen, komen volgens Lammers voor rekening van de FOM, het management achter de Formule 1. "Zij hebben nu de moeilijkste opgave. Ze moeten een kalender formeren met deels wedstrijden waarbij geen publiek aanwezig mag zijn. In Oostenrijk, waar het seizoen nu moet beginnen, springt Red Bull misschien nog bij. Zeker zo'n openingsrace heeft enorme commerciële waarde."

Bovenaan staat wat het RIVM ervan vindt, stelt Lammers. "Als het niet mag, dan gebeurt het niet. Ook moet het natuurlijk passen in de agenda van badplaats Zandvoort. We moeten het nu gewoon afwachten."


Door: ANP