Oranje verslaat Polen (1-2) maar mist Final

18 November 2020, 23:07 uur
Sport
mainImage
Orange Pictures
Felicitaties van Frank de Boer voor Steven Berghuis

Het Nederlands elftal is het niet gelukt opnieuw een ticket te bemachtigen voor het finaletoernooi van de Nations League. Bondscoach Frank de Boer zag zijn elftal in Chorzow met 1-2 winnen van Polen. Die zege volstond niet omdat koploper Italië met 0-2 te sterk was voor Bosnië en Herzegovina. Italië bleef Oranje in groep 1 van de A-divisie van het landentoernooi zo 1 punt voor.

Voor bondscoach De Boer betekende het zijn tweede achtereenvolgende zege. Zondag kon de oud-international, in zijn vijfde duel als bondscoach, tegen Bosnië zijn eerste zege bijschrijven. Nederland speelt in maart pas weer de volgende interlands.

Beide landen wisten woensdag dat alleen een overwinning nog uitzicht zou geven op de Final Four en speelden daarom om te winnen. Polen sloeg al vroeg in de wedstrijd toe. Middenvelder Kamil Jozwiak kon, toen Hans Hateboer na een slechte ingooi op de grond bleef liggen, over tientallen meters ongehinderd op het doel aflopen. Davy Klaassen kon hem niet bijhouden en Daley Blind stapte veel te laat uit.

Hateboer was een van de vier basisspelers die zondag tegen Bosnië en Herzegovina (3-1) nog niet vanaf het begin meededen. Patrick van Aanholt, Calvin Stengs en Donyell Malen waren de andere drie. Zij speelden in plaats van Denzel Dumfries, Owen Wijndal, Steven Berghuis en Luuk de Jong. De Boer wilde met het oog op het drukke programma van de spelers overbelasting voorkomen.

De verdediging van Oranje maakte, net als tegen Bosnië, een zwakke indruk. Dat gold voor de backs, maar ook de centrale verdedigers Blind en Stefan de Vrij oogden onzeker. Het is voor De Boer te hopen dat hij Matthijs de Ligt er weer snel bij heeft en dat ook Virgil van Dijk voor het EK hersteld is van zijn knieblessure.

Nederland creëerde zelf voor rust genoeg kansen. Malen was in de 13e minuut het dichtst bij een doelpunt. De PSV'er kopte maar net naast. Ook Memphis Depay, Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong kwamen in de buurt van een treffer.

De Boer slachtofferde Hateboer vroeg in de tweede helft en bracht Dumfries als vervanger. Dumfries was zondag met twee assists, en zijn continue drang naar voren, belangrijk tegen Bosnië. Oranje werd sterker en sterker en met Wijndal, Donny van de Beek en Berghuis kwamen er nog drie nieuwe krachten bij.

De verdiende gelijkmaker kwam in de 77e minuut op naam van Depay, die een strafschop (na een overtreding op Wijnaldum) hard in het doel schoot. Wijnaldum zelf kopte kort voor tijd uit een hoekschop de 1-2 binnen.