Oud ADO-speler George van Rosmalen overleden

8 March 2019, 21:18 uur
Sport
mainImage
ADO Den Haag

ADO Den Haag heeft vrijdag met droefheid kennisgenomen van het overlijden van George van Rosmalen. De oud-speler van ADO Den Haag was het oudste lid van de vereniging HFC, waar hij ook Erelid was. Van Rosmalen is 93 jaar oud geworden.

Van Rosmalen speelde honderden wedstrijden voor het eerste elftal van ADO. Aan het begin van zijn carrière behoorde hij, in zijn tienerjaren, af en toe tot de selectie die landskampioen werd in de jaren veertig. Op 3 oktober 1943 maakte hij zijn competitiedebuut, tijdens ADO-Stormvogels (2-1). De verdediger maakte vervolgens onder meer deel uit van het elftal dat in 1957 kampioen werd in de Eerste Divisie A en daarmee voor het eerst in de clubgeschiedenis promoveerde naar de Eredivisie. Bovenstaande foto is een uitsnede van een teamfoto van dat seizoen. Van Rosmalen was tot en met 1959 actief als profvoetballer.

In totaal was Van Rosmalen 82 jaar (!) lid van ADO en kwam hij tot 361 optredens in het eerste elftal (266 competitiewedstrijden, 13 bekerduels en 82 oefenwedstrijden). Het absolute hoogtepunt in de loopbaan van Van Rosmalen was een hattrick in de recordoverwinning op Ajax (6-0) op 20 februari 1949. Hoewel hij - veelal spelend als linksback - van stevig spel hield, was hij in en buiten het veld een sportieve voetballer. Hij kreeg nooit een waarschuwing of een schorsing (rode en gele kaarten bestonden tijdens zijn actieve loopbaan nog niet).

Na zijn (semi)profloopbaan bleef Van Rosmalen tot en met zijn 63ste jaar voetballen in ADO’s lagere elftallen. Ook was hij actief als kaderlid, bestuurslid en penningmeester. Na zijn pensionering verrichtte hij tot 1996 met Henk Mansveld sr. overdag onderhoudswerkzaamheden op het amateur- en opleidingscomplex De Aftrap.

Al op 29 januari 1960 werd Van Rosmalen door de HFC benoemd tot Lid van Verdienste. Op de 111de verjaardag van de vereniging (1 februari 2016) werd hij benoemd tot Erelid. Die dag ontving hij tevens, uit handen van toenmalig sportwethouder Rabin Baldewsingh, de stadspenning van de gemeente Den Haag.

ADO Den Haag wenst de familie en vrienden van Van Rosmalen veel sterkte in deze moeilijke periode. Ter nagedachtenis aan de oud-speler wordt er zaterdag voor de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen een minuut stilte in acht genomen in het Cars Jeans Stadion. Ook zullen de spelers van ADO Den Haag rouwbanden dragen in dit Eredivisieduel.


Door: ADO Den Haag