Oud-bondscoach en international Kees Rijvers (97) overleden

4 March 2024, 17:42 uur
Sport
mainImage
ANP
Kees Rijvers.

Kees Rijvers is op 97-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bevestigd aan de KNVB. Rijvers was bondscoach van het Nederlands elftal toen Oranje het EK van 1984 miste omdat Spanje met 12-1 van Malta won. Hij was ook succesvol als trainer van PSV met winst van de UEFA Cup en drie landstitels.

Rijvers werkte eveneens als trainer en technisch directeur bij FC Twente. Rijvers droeg als voetballer 33 keer het shirt van het Nederlands elftal en kwam ook uit voor NAC, Saint-Étienne en Feyenoord. Rijvers werd vorig jaar onderscheiden als bondsridder van de KNVB.

Rijvers was de oudste nog levende Oranje-international. Hij behoorde tot het elftal Nederlandse profs dat op 12 maart 1953 in Parijs tegen Frankrijk speelde én won. Rijvers scoorde tien keer voor Oranje, waar hij met Abe Lenstra en Faas Wilkes het befaamde Gouden Binnentrio vormde.

EK van 1984
Als bondscoach is zijn naam voor eeuwig verbonden aan het missen van het EK van 1984. Rijvers had in de jaren ervoor tal van talenten - onder wie Ruud Gullit, Marco van Basten, Ronald Koeman en Frank Rijkaard - laten debuteren, maar mocht met die lichting niet naar het toernooi in Frankrijk. Omdat Spanje met 12-1 van Malta won, bleef die ploeg Oranje in de kwalificatie voor. "De ergste wedstrijd uit mijn carrière? Spanje tegen Malta, 12-1. Natuurlijk, omgekocht." Rijvers was nooit bang zijn mening te geven.

Zijn voetbalcarrière begon in 1940, toen hij als 14-jarige lid werd van NAC. Rijvers had talent en wilde prof worden. Dat kon niet in Nederland en dus vertrok hij in 1950 naar Frankrijk, waar hij met tussenpozen negen jaar voor Saint-Étienne voetbalde. Later voetbalde Rijvers "voor goed geld" bij Feyenoord. Hij stopte in 1963 bij NAC. De liefde voor Frankrijk sleet niet. Hij had lang een huis op het eiland Oléron voor de kust van La Rochelle.

Trainer
Als trainer was Rijvers in 1966 begonnen bij FC Twente. Zes jaar later trok hij naar Eindhoven om van PSV een serieuze topclub te maken. De toen nog door Philips volop ondersteunde club vierde onder zijn leiding drie landskampioenschappen en won in 1978 de UEFA Cup in een finale over twee wedstrijden tegen het Franse Bastia.

"Een uitstekende trainer", zei toenmalig manager Ben van Gelder van PSV in de jaren tachtig over de coach. "Maar wel eentje met een gebruiksaanwijzing." Het was een mening die Rijvers niet bestreed. Hij hield van voetballers, niet van bestuursleden, oftewel 'bobo's" die hij wantrouwde. "Ik kies voor de spelers, hun wereld is de mijne."
 

 


Door: ANP