Ritzege in Tour voelt voor Groenewegen als bevrijding

4 July 2024, 17:57 uur
Sport
mainImage
ANP

Dylan Groenewegen won in Dijon na twee jaar weer een etappe in de Tour de France. Bevrijdend noemde hij zijn zege: voor zichzelf, maar ook voor zijn ploeg Jayco-AlUla. "Vorig jaar lukte het niet, nu al in de eerste week", jubelde de 31-jarige Amsterdammer voor de camera van de NOS.

"Dit is bevrijdend voor de rest van de Tour. Het is ook mooi dat ik hier win in mijn trui als Nederlands kampioen. Dat levert een mooie foto op", vertelde Groenewegen die voor de zesde keer een Touretappe won. De eerste was in 2017, de laatste dateerde van 2022. "Het was een mooie sprint: ik op links en Philipsen op rechts. De foto moest bepalen wie gewonnen had. Je hoopt het, maar ik was niet zeker. Het was een beetje afwachten. Tot ze zeiden: jullie mogen juichen."

Groenewegen reed opnieuw met zijn opvallende zonnebril die ook zijn neus bedekt. "Het ziet er misschien gek uit, maar ik houd hem de hele avond op", lachte hij.

De Sloveen Tadej Pogacar blijft de leider in het algemeen klassement. Vrijdag volgt de eerste individuele tijdrit in de Tour. De renners met klassementsambities zullen zich moeten laten zien op het ruim 25 kilometer lange parcours tussen Nuits-Saint-Georges en Gevrey-Chambertin.

Wind

Kort na de start volgde het enige hellinkje van de dag, de Col du Bois Clair van de vierde categorie. Een gesloten peloton reed naar boven waar de Noor Jonas Abrahamsen, de leider in het bergklassement, het enige te vergeven puntje pakte met de Fransman Axel Zingle in zijn wiel. Het tweetal kreeg de ruimte van het peloton, pakte meer dan een minuut, maar zag met een tussensprint in aantocht het kansloze van de poging in. Philipsen passeerde als eerste de streep in Cormatin, voor Girmay en de Deen Mads Pedersen.

Halverwege de rit begon de wind een rol te spelen. Het peloton brak in stukken, mede op initiatief van Visma - Lease a Bike. Op iets meer dan 60 kilometer voor de finish kwam alles echter weer samen. De sprintersploegen controleerden daarna het peloton op weg naar Dijon. Vooral Astana (Cavendish) liet zich met veel renners voorin zien. Marijn van den Berg, de Nederlandse sprinttroef van EF Education - EasyPost, ging 7 kilometer voor de finish onderuit, maar kon wel verder.

De Noor Alexander Kristoff werd goed naar voren gebracht. Mathieu van der Poel stoomde op met Philipsen in zijn wiel. Maar niemand had een antwoord op het eindschot van Groenewegen, die in Dijon zijn zesde ritzege in de Tour boekte.
 

 


Door: ANP