mainImage

Spits Dessers wil nu echt in voetsporen Van Hooijdonk treden

22 mei 2022, 12:22 uur
Sport, IJsselmondeNieuws, Echwel Rotterdam

In misschien wel zijn laatste wedstrijd voor Feyenoord kan Cyriel Dessers in de voetsporen treden van Pierre van Hooijdonk, die de Rotterdamse club in 2002 met twee treffers in de finale tegen Borussia Dortmund (3-2) aan de UEFA Cup hielp. "Je kan ons wel een beetje met elkaar vergelijken", zegt de spits. "Aanvallers die makkelijk scoren maar niet het talent hebben van iemand als Robin van Persie. Al kon Pierre op een wel heel mooie traptechniek vertrouwen."

Dessers zat 20 jaar geleden als klein jongetje met open mond voor de televisie toen hij Van Hooijdonk tegen Dortmund zag excelleren in De Kuip. In 2017 schoot hij NAC Breda naar de Eredivisie, net als een van zijn voorbeelden in 1993. En nu wil hij Feyenoord woensdag tijdens de finale van de Conference League tegen AS Roma in Tirana ook aan een Europese hoofdprijs helpen.

'Mister Conference League', is de bijnaam van Dessers na tien treffers in de derde competitie van de UEFA. Een enthousiaste verslaggever opperde onlangs of het toernooi niet beter de naam van de huidige topscorer kan dragen. De Dessers League of zo. "Laten we dat maar niet doen", lachte de aanvaller. "Het toernooi bestaat pas net en dan nu al een andere naam."

Natuurlijk was het voorstel van de journalist niet serieus bedoeld. Maar het zegt wel iets over de gekte die rond Dessers is uitgebroken. In de aanloop naar de finale zal het liedje over de spits ook weer over de pleinen van Tirana galmen. "Juichen bij de cornervlag, de vakken zitten vol. De Kuip is in extase, want Dessers scoort een goal. Dessers scoort een goal. Cyriel Dessers."

De in Tongeren geboren international van Nigeria is dit seizoen van Feyenoord en zijn fans gaan houden. De transfermarkt was vorige zomer nog maar een paar minuten open toen een overgang naar het Spaanse Leganés mislukte en zijn zaakwaarnemer nog net een huurcontract in Rotterdam wist te regelen. Te lang naar zijn zin bleef hij de eerste vervanger van Bryan Linssen. Maar nu is het de vraag of Feyenoord wil voldoen aan zijn nieuwe salariseisen.

Feyenoord kan Dessers voor 1 juni voor 4 miljoen euro definitief overnemen van KRC Genk. Fans begonnen al een crowdfundingsactie en ook het Rotterdamse zakenleven wil helpen. Maar de spits heeft zich ook in de kijker van buitenlandse clubs gespeeld die een hoger salarisplafond dan Feyenoord hebben. Eigenlijk wil Dessers helemaal niet weg. "Maar misschien is het toch het moment een stap te maken", twijfelt hij. " Feyenoord is een bijzondere club. Laten we na de finale maar om de tafel gaan zitten. Dat moet er iets uitkomen."


Door: ANP | Foto: ANP