Topschaatsers vragen overheid financiële steun voor Thialf

26 October 2021, 09:12 uur
Sport
mainImage
ANP

Nederlandse topschaatsers hebben in een brief aan de Rijksoverheid gepleit voor een financiële bijdrage van 20 miljoen euro voor Thialf. Volgens Douwe de Vries, voorzitter van de atletenvereniging van de KNSB, is dat geld noodzakelijk voor onderhoud en de aanschaf van nieuwe apparatuur in het schaatsstadion dat al jaren met financiële problemen kampt. "We hebben Thialf echt nodig. Door Thialf zijn wij als schaatsland zo goed, zowel op de langebaan als in het shorttrack", zegt De Vries naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

Oud-schaatser De Vries nam als voorzitter van de atletenvereniging het initiatief om namens de sporters een brandbrief naar Den Haag te sturen. De brief is ondertekend door onder anderen Sven Kramer, Ireen Wüst, Suzanne Schulting en Sjinkie Knegt. Ook de oud-toppers Rintje Ritsma, Mark Tuitert, Erben Wennemars, Marianne Timmer en Renate Groenewold zetten hun namen onder de brief.

"Thialf heeft een probleem en dat moet opgelost worden. We willen als atleten hiermee laten blijken dat we Thialf echt nodig hebben", zegt de 39-jarige Fries enkele dagen voor de NK Afstanden in Heerenveen. "De rekening ligt nu echt provinciaal. Maar is dat wel fair als alle schaatsmedailles landelijk worden behaald en gevierd?"

Thialf moest de afgelopen jaren flink bezuinigen vanwege een exploitatietekort. Dit voorjaar maakten de provincie Friesland, de gemeente Heerenveen, schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF bekend dat ze gezamenlijk bijspringen. Ze gaan jaarlijks 1,4 miljoen euro bijdragen om het tekort te dichten.

In het rapport Samen Thialf dat zakenman Pier Eringa in april presenteerde, wordt aandacht gevraagd voor vervangingsinvesteringen en groot onderhoud in het stadion. Eringa deed toen al een beroep op de landelijke overheid. "Het stadion is er neergezet met geld van de provincie, maar is van nationale betekenis. Dan past het ook als de Rijksoverheid hier zijn verantwoordelijkheid neemt en met een eenmalige bijdrage zorgt dat Thialf ook de komende tien jaar het ijsstadion kan blijven waar die sporters, het publiek en de overheden trots op zijn."

Volgens De Vries is de situatie nijpend. "Als er nu een pomp stuk gaat, hebben ze in Thialf al een probleem. Als zoiets op het verkeerde moment gebeurt, zitten de schaatsers zonder ijs. Kijk naar Calgary, daar is dat al gebeurd. Ik voorzie echt een probleem als de regering zegt: we gaan het niet doen. Want waarom zou de provincie dan wel investeren? Dan stap je in een zinkend schip."


Door: ANP