Van Gerwen verlaat WK kansloos

1 January 2021, 22:37 uur
Sport
mainImage
ANP

Met een kansloze nederlaag heeft darter Michael van Gerwen afscheid genomen van het WK. De drievoudig wereldkampioen bleef in een leeg Alexandra Palace ver verwijderd van de scores die hem al jaren aan de top van de wereldranglijst houden en ging hard onderuit tegen de Engelsman Dave Chisnall: 5-0.

Van Gerwen leed zijn grootste nederlaag ooit op een WK en bleef steken op een gemiddelde van 98. Chisnall wierp zich na een gemiddeld score van 107.

Chisnall neemt het zaterdag in de halve finale op tegen Gary Anderson, de tweevoudig wereldkampioen uit Schotland die eerder op vrijdag de opmars van de Nederlander Dirk van Duijvenbode stuitte. De andere halve eindstrijd gaat tussen Gerwyn Price uit Wales en de Engelsman Stephen Bunting.

Van Gerwen overtuigde tijdens zijn eerste optredens tegen de Schot Ryan Murray (3-1) en Engelsman Ricky Evans (4-0) op het WK. Hij ontsnapte in de achtste finales tegen de Engelsman Joe Cullen (4-3), na een achterstand van 1-3 in sets. "Dit geeft me zo veel vertrouwen", jubelde hij na zijn inhaalrace. "Hier kan ik mee verder. Hier ga ik mijn voordeel mee doen."

Maar tegen Chisnall, eerder op het WK verantwoordelijk voor de uitschakeling van Danny Noppert, bleef de drievoudig wereldkampioen ver verwijderd van het niveau dat hem al jaren de beste darter van de wereld maakt. Bijna niets lukte bij de Brabander en Chisnall gooide de wedstrijd van zijn leven.

Wat hij ook probeerde, Van Gerwen vond maar niet de scores die hij voor ogen had. Hij werd moedelozer en moedelozer, schudde steeds vaker met zijn hoofd en capituleerde.