mainImage

Vertrouwen bij circuit Zandvoort na 35e gelijk in rechtszaak

26 april 2022, 18:03 uur
Sport, IJsselmondeNieuws

Circuit Zandvoort ziet alle rechtszaken die nog gaan komen om de Formule 1 tegen te houden, met vertrouwen tegemoet. "Dit was de 35e juridische procedure die we hebben gevoerd voor een vergunning of een aanvraag, en we zijn voor de 35e keer in het gelijk gesteld", zegt circuitdirecteur Robert van Overdijk in reactie op de uitspraak van de rechtbank in Haarlem. Die bepaalde in een bodemprocedure dat de stikstofvergunning in orde is en in stand mag blijven.

"Het is jammer dan we voor zo'n mooi evenement al zo vaak voor de rechter zijn verschenen, maar wat ons betreft is nu wel duidelijk dat wij alles zorgvuldig hebben gedaan", vervolgt Van Overdijk. "In al die procedures is vanuit wel twintig invalshoeken naar onze vergunningen gekeken en keer op keer zijn ze overeind gebleven. Dat geeft aan dat wij alles zorgvuldig hebben gedaan en de rechtbank heeft dat wederom bevestigd."

De Grote Prijs van Nederland in de Formule 1 keerde in 2021 na 36 jaar afwezigheid terug op het circuit in de duinen. Er waren nog wel coronabeperkingen, maar toch bezochten drie dagen lang elke dag 70.000 mensen de trainingen, kwalificatie en race. Ze zagen Max Verstappen winnen. Het contract met de Formule 1 geldt voor drie edities, met een optie voor nog eens twee jaar. De eerstkomende grand prix is gepland van 2 tot en met 4 september.

Hoger beroep

Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB), een van de natuurorganisaties die betoogt dat de Formule 1 de normen voor stikstofuitstoot overschrijdt, kondigde kort na de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep te gaan bij de Raad van State. "Wat ons betreft mogen ze die zaak morgen behandelen, want we hebben er alle vertrouwen in dat we die zaak ook winnen", zegt Van Overdijk.

De zaak draaide onder meer om de vraag of de stikstofuitstoot binnen de normen blijft. Volgens de milieuorganisatie klopt de gebruikte stikstofrekensom niet, maar volgens Van Overdijk is er geen twijfel mogelijk. "In de nieuwe vergunning is een emissieplafond opgenomen en die zat in de oude vergunning niet. Dus de natuurorganisaties kunnen dat zelfs als winst beschouwen. Maar het circuit blijft ook volgens de nieuwe voorschriften ruimschoots onder de norm voor stikstofuitstoot. Belangrijk is ook het feit dat we door kunnen met de jaarlijkse exploitatie van het circuit, inclusief de organisatie van de Dutch Grand Prix. Dat evenement zorgt voor een economische impact van vele miljoenen."


Door: ANP | Foto: ANP