'Voetbalclubs hebben elkaar nodig om te overleven'

29 April 2020, 13:26 uur
Sport
mainImage
ANP

De Federatie van Betaald voetbal Organisaties (FBO) praat donderdag samen met de vakbonden voor spelers VVCS en ProProf over een pakket aan maatregelen dat de 34 profclubs moet helpen de coronacrisis door te komen. "Het zou mooi zijn als we samen kunnen optrekken", zegt directeur Serge Rossmeisl van de FBO. "Wij zullen met richtlijnen komen. Haast is geboden, maar het is natuurlijk ook niet zo dat er meteen een plan ligt. Het zou mooi zijn als we alles voor juni kunnen regelen."

Volgens de KNVB lopen de clubs uit de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie minimaal 300 miljoen euro mis, nu beide competities voortijdig zijn afgebroken. Volgens de nationale voetbalbond kan die schade oplopen tot 400 miljoen euro door gemiste transferinkomsten. En wat als er in december nog geen supporters in de stadions zitten?

Solidariteit was de afgelopen weken ver te zoeken als de 34 profclubs via een videoverbinding vergaderden. "Maar ik denk dat je hier als gehele bedrijfstak uit moet zien te komen. Iedere club heeft z'n eigen verhaal, groot of klein. Maar iedere club is nu naar verhouding veel omzet kwijtgeraakt", zegt de directeur van de FBO.

Zelfs Ajax, met een eigen vermogen van 261 miljoen euro de rijkste club van Nederland, lijdt financiële pijn. "Die krijgen vermoedelijk de zwaarste klappen", voorspelt Rossmeisl. "Wat denk je wat ze daar mislopen als er tot januari wekelijks geen 53.000 mensen in de Johan Cruijff ArenA zitten? En dat is geen raar scenario. Feyenoord en PSV spelen ook in grote stadions. En het lijkt er op dat het lastiger wordt om spelers voor grote bedragen te verkopen."

De KNVB heeft inmiddels bij de overheid aangeklopt voor steun. "Maar wij kijken dus wat we nu zelf kunnen doen", vertelt Rossmeisl. "Veel mensen hebben het nu over een loonoffer. Dat is iets voor de korte termijn. Maar we moeten ook verder kijken. Ook op de langere termijn moeten dingen anders. Daar gaan we over praten. Eerst met de clubs, later in de media."

Directeur Toon Gebrands van PSV wilde niet wachten op een collectief loonoffer. De directie van zijn club gaat 20 procent salaris inleveren. Hij is nog in gesprek met alle spelers van het eerste elftal. FC Twente denkt aan soortgelijke percentages. "Ik ga nu niet zeggen of ik dat een goed percentage vind", stelt Rossmeisl. "Maar ik wil wel benadrukken dat we als hele bedrijfstak moeten bezuinigen, dus niet alleen de voetballers. We hebben elkaar nodig, ook om deze crisis te overleven."


Door: ANP