'Voetbaltraining op 1,5 meter zinvol alternatief'

22 April 2020, 18:56 uur
Sport
mainImage
Digitaal Dagblad
Afgelasting jeugdvoetbal wekt woede

Minister-president Mark Rutte liet weten dat de sportende jeugd onder meer weer mag voetballen, in de leeftijd tot 12 jaar 'onbeperkt' en in de leeftijd tot en met 18 met 1,5 meter afstand tot elkaar. Maar heeft dat laatste zin in een contactsport bij uitstek. "Ja", zegt Dennis van den IJssel, jeugdtrainer en eigenaar van het voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek. "Ook op deze manier kan veel worden gedaan."

Daarvoor zijn meerdere redenen. Van den IJssel, die de aflopen vier weken ook trainingsschema's en Facebooksessies aanbood voor de voetballende jeugd tijdens het thuiszitten: "Is het beperkt met die 1,5 meter? Ja. Maar helemaal niets doen betekent een groot verval in techniek, fysiek en ook geen plezier samen. Het is goed dat de jeugd op deze manier weer in beweging en in contact komt. Uitgangspunt zijn de dingen die wel gedaan kunnen worden, ook met deze beperking. Daarom adviseer ik dat te doen."

Volgens de KNVB gaat het in de categorie tot 12 jaar om 300.000 jongens en meisjes, in de groep tot en met 18 jaar om 270.000. De bond sprak van een lichtpuntje, nu er weer getraind mag worden. Van den IJssel: "Zo zie ik dat ook. Ook in de groep tot en met 18. Denk aan technische vaardigheden als passen, aannemen, dribbelen en schieten, maar ook kijkgedrag is goed te trainen. Bepaalde circuitjes of parcoursen, met de juiste afstand, onderhouden de techniek en maken spelers fitter en belastbaarder. Oefenen met links, rechts. Werken aan je coördinatie, kracht, snelheid en uithoudingsvermogen . Allemaal veel beter dan niets doen. We zijn ideeën aan het uitwerken, maar er is best veel mogelijk. De creativiteit zal nu hoogtij vieren."

Vier weken lang hield Van den IJssel met zijn voetbalopleidingscentrum uit Alphen aan den Rijn veel jeugdvoetballers in de huiskamer bezig. "Op een gegeven moment ben je echter door de stof heen. Nu zijn er weer meer mogelijkheden. Ik denk daarbij ook aan oefenvormen die samen gedaan kunnen worden, zij het in wat kleinere groepen dan normaal. Dat kan prima met een afstand van 1,5 meter. Maar ik weet dat voetbal natuurlijk ook gaat om de duels en die zijn er nu even niet."

Er zijn meer voordelen. Van den IJssel: "Stel dat de competitie in september hervat zou worden en de spelers pas dan weer het veld opgaan, dan is het risico op blessures groot. Dat is een extra reden om nu zo veel mogelijk in beweging te blijven. De conditie neemt weer toe, de belastbaarheid ook. Bovendien gaat bij het alleen oefenen thuis de lol er wel een keer af, ontbreekt de stok achter de deur. Daarom is het heel goed dat de spelers weer samen kunnen komen."


Door: ANP