Zeeman van wielerploeg Visma - Lease a Bike naar voetbalclub AZ

3 April 2024, 17:13 uur
Sport
mainImage
ANP

Merijn Zeeman maakt de overstap van de wielrenners van Visma - Lease a Bike naar de voetballers van AZ. De geboren Alkmaarder wordt algemeen directeur van de Eredivisionist, zo bevestigt AZ. Zeeman (45) maakt eerst nog het seizoen af bij de wielerploeg waarvan hij sportief directeur is. Op 1 december treedt hij in dienst bij AZ.

Zeeman volgt Robert Eenhoorn op, die na tien jaar per 1 juli 2024 aftreedt. AZ heeft met hem afgesproken dat hij tot de komst van Zeeman voor drie dagen per week de organisatie blijft ondersteunen.

"Bij AZ ligt een sterk fundament", meldt Zeeman in een persbericht van AZ. "Jarenlang is zowel de sportieve als financiële en organisatorische basis zorgvuldig opgebouwd. Vanuit die sterke positie ga ik proberen mijn bijdrage te leveren om AZ de volgende stappen te helpen zetten. AZ staat bekend om de specifieke manier van werken, zowel op als buiten het veld. Deze cultuur, visie en werkwijze past mij goed."

Mensen van buiten

AZ werd eerder geleid door de uit het volleybal afkomstige Toon Gerbrands, terwijl Eenhoorn een verleden als honkballer en honkbalcoach heeft. "AZ heeft nooit geschroomd om mensen van buiten de voetballerij aan te trekken die een eigen, sterke visie hebben op het functioneren van een topsportorganisatie", legt rvc-voorzitter René Neelissen uit. "Merijn past daar perfect in. We verwachten dat hij zich moeiteloos de cultuur en manier van werken bij AZ eigen maakt. Hij staat bekend als een directeur die innovatief en buiten de gebaande paden durft te denken en daarnaar durft te handelen."

Ook directeur voetbalzaken Max Huiberts kijkt uit naar de komst van Zeeman: "Ook de voetbalkant gaat zijn voordeel doen met de jarenlange kennis en ervaring van Merijn in de topsport. We zijn dagelijks bezig om onze programma's te verrijken en Merijn heeft een interessante achtergrond om daarin ook zijn bijdrage te leveren."

Succesvolste teams

Zeeman belandde in 2009 in de wielersport als trainer en coach bij wielerploeg Skil-Shimano. Hij was enkele jaren eerder afgestudeerd aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. In 2013 stapte hij over naar Rabobank, de ploeg die onder de latere naam Jumbo-Visma uitgroeide tot een van de succesvolste teams in de wielersport. Zeeman had een vooraanstaande rol bij de Tourzeges van de Deen Jonas Vingegaard en eerdere successen van de Sloveen Primoz Roglic in onder meer de Ronde van Spanje.
 

 


Door: ANP