Ook Zoetermeer besteedt aandacht aan de campagne FietsAlert, om vooral jongeren te wijzen op de gevaren van afleiding in het verkeer door telefoongebruik. Wethouder Marc Rosier (verkeer) ging begin deze week voor de laatste keer in gesprek met scholieren over dit thema, ditmaal met leerlingen van het Oranje Nassau College.

Rosier: ,,Ik ben blij dat het onderwerp leeft en dat is ook echt nodig. Iedereen kent de uitdrukking: een ongeluk zit in een klein hoekje. Afleiding in het verkeer kan desastreuze gevolgen hebben; dodelijke ongevallen en ongevallen met (ernstig) letsel. Het leed dat nabestaanden en slachtoffers ondervinden is enorm. Dit moeten we echt voorkomen.”

Het project is geïnitieerd vanuit Team Alert, een organisatie bestaande uit dertig jonge professionals op allerlei gebieden, die jongeren aan de hand van diverse thema’s een veiliger, plezieriger en gestructureerder leven proberen te geven. Naast verkeersveiligheid richten zij zich op projecten rondom thema’s zoals een gezonde leefstijl of omgaan met geld.

Uit onderzoek blijkt dat jongeren positief zijn over FietsAlert. Een ruime meerderheid van de jongeren vindt het bespreken van feitjes een goede manier om bewustwording te creëren. Meer dan de helft van deelnemers is door deelname aan FietsAlert meer gaan nadenken over zijn of haar eigen rol in het verkeer en is van plan het eigen gedrag te gaan veranderen door deelname aan het project. Jongeren beoordelen FietsAlert met een 7,8. Het project is gefinancierd uit de Nota Mobiliteit jaarschijf 2017 van de gemeente.

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Zoetermeer? Gratis abonneren!