Zoetermeers Dagblad | Bas Homan: van balie tot private banking
mainImage

Bas Homan: van balie tot private banking

Afbeelding is niet meer beschikbaar
17 juli 2018, 11:14 uur
Algemeen

Vader van dochter Liv, sportliefhebber, fanatiek supporter van de Boston Red Sox, fervent hardloper, vrijwilliger bij het Prinses Beatrix Spierfonds en fan van Pearl Jam. Daarnaast werkt Bas Homan (41) al bijna twintig jaar voor Rabobank, waarvan de laatste vijf in de hoedanigheid van Adviseur Private Banking. Als financieel coach richt de Zoetermeerder zich op de begeleiding van circa 290 vrije beroepsbeoefenaars, sporters en entertainers. Een kleurrijke baan, stelt hij.  'Mensen geven zich hierbij best wel bloot.'

Met een geleende stropdas van zijn vader ging Bas Homan in 1999 op sollicitatiegesprek bij Rabobank Nootdorp-Pijnacker. Hij werd aangenomen, startte als baliemedewerker en zaaide zo de zaadjes voor zijn bijna twee decennia durende loopbaan bij Rabobank. ,,Ik had als kleine jongen nooit gedacht dat ik in de financiële sector zou belanden. Is per toeval zo gekomen. Via Randstad Uitzendbureau werkte ik als planner op de veiling in Bleiswijk. Ik zag een vacature bij Rabobank en dat leek me erg gaaf," zegt Homan in gesprek met www.zoetermeersdagblad.nl.

Contant geld & tuinders


Homan, geboren in Leidschendam en na wat omzwervingen door het land sinds zijn tiende weer woonachtig in Zoetermeer, begon aan de balie in Pijnacker. ,,Contant geld en tuinders, is wat ik mij ervan herinner. Daarna werd het steeds meer digitaal met de opkomst van het internetbankieren. Daar adviseerde ik veel klanten in. Ik  ging me vervolgens meer richten op het adviseren en financieren van mkb-bedrijven, behaalde mijn HBO-diploma aan de Haagse Hogeschool en kreeg er grotere mkb-bedrijven bij. Ik hield me die periode veel bezig met innovatie bedrijven en spin-offs en was vaak op de TU Delft te vinden. Een heel leuke tijd waarin ik veel heb geleerd."

[caption id="attachment_51005" align="alignnone" width="900"] De vernieuwde balie van het kantoor Rabobank Zoetermeer aan Centrum West 35.[/caption]

Na vijf jaar vond Homan het tijd voor een volgende stap. ,,Ik zag een vacature voor accountmanager op de vrije beroepen-desk. In die functie voer je zowel privé als zakelijk gesprekken met klanten en dat sprak mij aan. Ik richtte me daarbij heel erg op het particuliere vlak." In 2013 volgde een nieuwe stap op de Rabobank-ladder met 'Adviseur Private Banking', dat wat nog altijd zijn functie is.
,,Samen met mijn collega's zorg ik dat alles op financieel vlak soepel verloopt voor mijn klanten in de categorie; vrije beroepsbeoefenaars, sporters en entertainers. Ik ben de spin in het web. Ik schakel hypotheek- en beleggingsadviseurs in en financiële planners, zodat het voor de klant optimaal wordt geregeld."

Profsporters


Homan beschikt over een portefeuille van een kleine 300 klanten, voornamelijk bestaande uit advocaten, medisch specialisten, huisartsen, accountants, notarissen, (prof)sporters, fysiopraktijken, presentatoren en acteurs. ,,Mijn klanten zijn mensen die vaak heel goed in hun vak zijn. Ze gaan er vol voor en werken heel veel uren. Financiën zijn dan vaak een bijzaak. Daarin dien ik hen bij te staan. Bijvoorbeeld bij vraagstukken als; is het wel verstandig om die tweede woning te kopen? En: Moet ik wel of niet gaan beleggen?"

Geen dag is hetzelfde en Homan geniet dan ook volop van zijn werk. ,,Het leuke is dat ik de echte verhalen hoor van de mensen. Je komt op financieel vlak erg dichtbij, dus mensen geven zich best wel bloot. De doelen en wensen van klanten, daar gaat het vaak om. Daarna komt het product pas om de hoek kijken. En ik kom vaak bij de klanten thuis, op bijzondere locaties, zoals een mooi pand van een advocaat of een voetbalstadion. Of ik ben te gast bij events zoals Sail of een theatervoorstelling."

[caption id="attachment_53981" align="alignnone" width="900"] Het magische Fenway Park in Amerika.[/caption]

Fenway Park 


Ondertussen gaat het ook buiten het werk om crescendo met Homan, die met zijn vrouw en dochter Liv in Oosterheem woont. Zijn passie voor Amerikaanse sporten komt er sprake een bezoek aan Fenway Park, het magische stadion van zijn favoriete honkbalclub. ,,Dat was één van mijn dromen. Ik ben een wel iets boven gemiddelde fan van de Boston Red Sox. Ik kijk 's ochtends altijd even wat ze gedaan hebben. Ik heb een fascinatie voor met name Amerikaanse sporten, dus ook voor honkbal. Een gedeelte van de familie van mijn vrouw woont in Amerika, dus we komen er geregeld."

Zelf sporten doet Homan ook graag en dan met name hardlopen. Het verklaart wellicht zijn fitheid, want bij Rabobank is hij bezig met een lange run. Volgend jaar is hij er twintig jaar in dienst. ,,Dat geeft een trots gevoel. Rabobank is een mooie, goede werkgever. Ik heb het heel erg naar mijn zin en er zijn voldoende doorgroeimogelijkheden. Wat mij verder aanspreekt, is dat we een bank dichtbij de klanten zijn, we denken met mensen mee. Het gesprek met klanten aangaan, verhalen horen en op basis daarvan een beslissing nemen. Dat is niet bij elke financiële dienstverlener zo, is mijn gevoel. Daarom past Rabobank heel goed bij mij."


Foto: Digitaal Dagblad