Blauwe kaart voor hockeyers in Zoetermeer

mainImage
Blauwe kaart voor hockeyers in Zoetermeer

Naast de in de hockeysport bekende groene, gele en rode kaart, worden er bij Mixed Hockey Club Zoetermeer sinds een paar weken ook blauwe kaarten uitgedeeld, uitsluitend aan tegenstanders.

In tegenstelling tot de groene, gele en rode, is de Blauwe Kaart bedoeld om gedrag te belonen. De Blauwe Kaart staat namelijk voor sportiviteit en respectvol gedrag op en om het sportveld. Het is een initiatief van de voetbalbond en wordt door steeds meer sporten en sportclubs in Nederland overgenomen. Het dient ter aanvulling op het ‘Shake Hands’: het geven van een hand aan de tegenstander en scheidsrechter voorafgaand aan de wedstrijd.

Bij MHCZ geven jeugdteams en G-hockeyers met de Blauwe Kaart na de wedstrijd complimenten over sportief gedrag aan het bezoekende team. Zo worden spelers, begeleiders en supporters gestimuleerd op een positieve maner naar een wedstrijd te kijken, want de focus ligt op positief gedrag. Bij het gezamenlijk limonade drinken na de wedstrijd in het clubhuis worden de Blauwe Kaarten uitgereikt. Elk kwartaal worden de meest originele inzendingen beloond met een grote Blauwe Taart voor het team.

MHCZ ziet de Blauwe Kaart als een middel voor bewustwording. 'Niet alleen voor de spelers maar ook voor begeleiders en publiek. De reacties van bezoekende teams zijn erg positief; zij waarderen de complimenten en informeren steeds vaker naar de mogelijkheid om de Blauwe Kaart op hun eigen club te introduceren. In Zoetermeer is MHCZ de eerste club die dit initiatief heeft overgenomen. Hopelijk leidt dit voorbeeld tot navolging bij andere verenigingen in Zoetermeer.'


Foto: Digitaal Dagblad